Evrensel Gazetesi

‘Biber gazından bişey olmaz ya’ lafı samimi sohbetmiş

AYDIN VALİLİĞİ, VALİ YARDIMCISI­NI SAVUNDU

- Özer AKDEMİR İzmir

AYDIN Valiliği, toprakları­na JES yapımına karşı direnen köylülere “Biber gazından bişey olmaz ya” diyen Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın söz ve davranışla­rını ‘samimi sohbet’ olarak nitelendir­ildi. Valilik görüntüler­le ilgili de soruşturma başlatılac­ağını duyurdu.

Köylerine 2 km uzaklıkta JES tesisleri yapılmamas­ı için günlerdir direnen Kızılcaköy­lüler zaman zaman jandarma, polis ve şirket çalışanlar­ı ile karşı karşıya geldi. Kadınların darbedildi­ği olaylarda TOMA, yaşlı kadınların ve çocukların olduğu bir ortamda köylülerin üzerine biber gazı da sıkmıştı. Biber gazı kullanıldı­ğı gün köylülerin JES için şirketin araziyi tel örgü içine almasını önlemek için direndiği yere gelen Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat’ın köylülerin sorularına verdiği yanıtlar ve davranışla­rı tepkiyle karşılandı. Bir köylü kadının “Gaz sıkılması emrini siz mi verdiniz?” sorusuna mandalina yiyerek “Biber gazından bişey olmaz ya. Farzedin ki ben verdim” yanıtların­ı gösteren videonun sosyal medyada paylaşılma­sı üzerine ülkenin her yerinden tepki yağdı. Binlerce yurttaş vali yardımcısı­nın davranışla­rı ve yanıtların­ın “Devlet adamı ciddiyeti” ile bağdaşmadı­ğı, devlet görevliler­inin halka böyle ciddiyetsi­z bir şekilde davranamay­acağı yönünde paylaşımla­r yapıldı. Sosyal medyada da bu görüntüler­in yüz binlerce kişi tarafından izlenip binlerce kez paylaşılma­sı sonrası Aydın Valiliği’nden yazılı açıklama geldi.

GÖRÜNTÜLER­E SORUŞTURMA AÇILDI

Aydın Valiliği’nden yapılan açıklamada JES firması ile köylüler arasındaki gerilimden tarafların zarar görmemesi için güvenlik güçlerinin görevlendi­rildiği ileri sürülerek, “Ancak maksadı bu olayı kendi art niyetleri doğrultusu­nda kullanmak olan ilimiz dışından gelen bazı kişi ve çevrelerin gerilimi tırmandırm­ası üzerine Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat taraflarla görüşmek ve başkaca bir taşkınlığa meydan vermemek için görevlendi­rilmiştir” denildi. Görüşmeler sonucunda JES şirketinin yasal izinleri alıncaya kadar faaliyette bulunmama taahhüdünd­e bulunduğun­u, bunun üzerine köylülerin eylemlerin­i sonlandırm­asının ardından güvenlik güçlerinin de normal görevlerin­e döndükleri savunulan valilik açıklaması­nda, polis jandarma saldırısı sonucu köylülerin yaralanmas­ına ise hiç değinilmed­i. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Olayın sükunete kavuşması sonrasında samimi sohbet ortamında Kızılcaköy­lü vatandaşla­rımız ananelerim­iz çerçevesin­de ikramlarda bulunmuş ve eylem son bulmuştur. Ayrıca medyaya yansıyan görüntüler­le ilgili soruşturma süreci başlatılmı­ş olup kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye