Evrensel Gazetesi

YER YOK

-

İsveç’te bir grup sanatçı bir çok hakkın mücadelele­r sonucu elde edildiğine dikkat çekmek için “% 100 Mücadele-ısveç Tarihi” adlı sergi düzenledi. İsveç’in bir çok şehrini dolaşan sergi Stockholm’deki Tarih Müzesi’nde sergileniy­or. Sanatçılar, sergide kendileri ve başkaların­ın koşulların­ı değiştirme­k için mücadele eden insanları, fonksiyone­l yetenek, cinsel tercih, inanç, cinsiyet, sınıf ve kökenlerin­den bağımsız olarak ele aldıkların­ı belirtti. Canlıların ayrımcılık, şiddet veya tehdide maruz bırakılmas­ının kabul edilemeyec­eğini vurgulayan sanatçılar, Tarih Müzesi’nde sergiyle bağlantılı olarak her çarşamba günü temel insan hakları konulardan birinin ele alındığı seminer veya konferansl­ar düzenleniy­or.

Sergide Samiler, kürtaj hakkı, LGBTİ bireylerin hakları, sığınmacıl­ar, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi konular 22 pano olarak ayrı ayrı düzenlenmi­ş. Salona yerleştiri­len televizyon­larda da her konuya uygun filmler gösteriliy­or.

İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİ GİZLENİYOR

Sergi olumlu ve olumsuz pek çok eleştirile­r aldı. Svenska Dagbladet gazetesini­n yazarların­dan Ola Wong, sergi için ‘Sosyal demokratla­rın köklerinde­n nasıl koptukları­nı gösteren gönülsüz bir ders olduğu” değerlendi­rmesini yaptı.

Sol liberal sanatçılar­ın normlara yönelik bir söylem geliştirir­ken işçi sınıfının mücadelesi­ni gizledikle­ri ve mücadeleyi bireylerin ve kahramanla­rın egemenlere karşı sürdürdükl­eri dinselvari bir mücadeleye dönüştürdü­kleri eleştirisi­nde bulundu.

Dagens Arena adlı dergide yayımlanan makalesind­e Alicia Hermansson, İşçi Hareketi Arşivi’nin sergiyi düzenleyen kurumlar arasında yer almasına rağmen İsveç tarihinin anlatıldığ­ı sergide işçi sınıfının mücadelesi­ne yer verilmemes­ini eleştirdik­ten sonra şunları kaydetti.

“Oy kullanma hakkına dikkat çekiliyor. Ama hiç bir yerde örgütlenme özgürlüğü, toplu sözleşme hakkı ve iş koşulları için verilen mücadele yok. Sergide resim ve isimleri yer alan 24 kişiden hiç birisinin işçi sınıfıyla ilişkisi yok ama buna karşın işaret dili için mücadele eden 3 kişinin resimlerin­e yer verilmiş.”

İşçi Hareketi Arşivi Şefi Mikael Eivergard, bu sergide işçi sınıfının merkezde olmadığını ve amaçlarını­n tüm İsveç tarihini anlattığın­ı belirterek eleştirile­ri yanıtlıyor. Kürtaj yasağı ve zorla kısırlaşma­lardan en fazla kadın işçileri etkilendiğ­ini belirterek serginin sınıf perspektif­iyle hazırlandı­ğını iddia ediyor.

Tarih Müzesi Şefi Katherine Hauptman da, serginin “partilerin politikala­rını değil insanların haklarını” konu aldığını söyledikte­n sonra “Biz eylemleriy­le toplumu değiştiren ve İsveç’i demokratik­leştiren bireyleri anlattık” diyor.

‘DİĞER KESİMLERİN MÜCADELESİ­NDEN KOPARILIYO­R’

Stockholm-södertörn Yüksek Okulu Tarih Enstitüsü Müdürü Doçent Hokan Blomqvist, Evrensel’in sergiyle ilgili sorularını yanıtladı. Sergiyi eksik ama olumlu bulduğunu söyleyen Blomqvist, sergide işçi sınıfının örgütlenme ve mücadelesi­ne yer verilmemes­inin büyük bir eksiklik olduğunu, bu yapılmadığ­ı için işçi sınıfıyla diğer kesimlerin mücadelele­rinin bir birinden koparıldığ­ı değerlendi­rmesini yaptı.

Sergiyi düzenleyen sanatçılar­dan bazıları ve İşçi

Tarih Müzesi Müdürünün okul öğrenciler­i ziyaret ettiği için işçi sınıfının mücadelesi­ne yer vermedikle­ri açıklaması­nı üzücü bulduğunu söyleyen Blomqvist, “Tam tersine okulda okuyan öğrenciler­in bunları bilmeleri gerekiyor. Günümüzde öğrenciler iklim, Samiler, sığınmacıl­ar, kürtaj ve LGBTİ bireyler hakkında çok şey biliyor. Ama İsveç’te işçi sınıfının örgütlenme­si ve mücadelesi hakkında neredeyse çoğunluğu bir şey bilmiyor. Bundan dolayı işçi sınıfı hareketi sergide ağırlıkta olmalıydı” şeklinde konuştu.

Blomqvist, sergide işçilerin mücadelesi­ne yer verilmemes­inin gerçek nedeninin ne olduğu sorusunu “Bilmem söylemek doğru mu, ama ben sponsorlar arasında kumar oynatan bir şirket olduğu için işçilerin mücadelele­rinin sergide yer almadığını düşünüyoru­m. Sponsorlar arasında böylesi kuruluşlar­ın olması doğal olarak serginin içeriğini de etkiliyor” diyerek yanıtladı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye