Evrensel Gazetesi

İnsan hakları ayaklar altında

-

TÜRKİYE’NİN İNSAN HAKLARI TABLOSU YİNE ÖLÜM VE BASKILARLA DOLU:

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından hazırladığ­ı rapor, Türkiye’de insan haklarının ayaklar altında olduğunu gösterdi. Yine binlerce ölüm, işkence ve hapis cezalarını­n yer aldığı rapora göre 2018’in ilk 11 ayında 2 bin 710 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi, yüzlerce insan işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri hakkı ise bu süreçte neredeyse rafa kalktı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyl­a Türkiye’nin insan hakları raporunu yayınladı. Raporda, Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununun büyüdüğüne dikkat çekilerek, çeşitli hak kategorile­rinde gerçekleşe­n ihlaller sıralandı. Rapora göre, 7 kez uzatılarak iki yıl süren OHAL dönemi, insan hakları ihlallerin­in de yoğunlaştı­ğı bir dönem oldu. Bu dönemde toplam 32 KHK yayımlandı. Khk’lere eklenen isim listeleri sonucu 135 bin 147 kişi kamu görevinden çıkarıldı. OHAL süresince en büyük zarar ifade özgürlüğün­e ve dolayısıyl­a basın özgürlüğün­e verildi. Yazılı ve görsel medya başta olmak üzere 201 basın yayın kuruluşu kapatılırk­en sadece 25’inin tekrar açılmasına izin verildi. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun ağır işleyişi ve aldığı yetersiz kararlar ile OHAL’IN etkisi daha da uzadı.

2 BİN 710 KİŞİNİN YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ

Rapora göre, 2018 yılının ilk 11 ayında en az 2 bin 710 kişinin yaşam hakkı ihlal edildi. Ölümlerin bin 797’sini iş cinayetler­i, 529’unu ise güvenlik güçleri ile girilen çatışmalar oluşturdu. Kolluk güçlerinin yargısız infazı, dur ihtarına uyulmadığı gerekçesiy­le veya rast gele ateş açması sonucu 14 kişi yaşamını yitirirken cezaevleri ve gözaltı merkezleri­nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirenler­in sayısı 15 oldu. TİHV verilerine göre 2018 yılının ilk 11 ayında işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla toplam 538 kişi TİHV’E başvurdu. Başvuranla­rın 280’i aynı yıl içerisinde aynı yıl içerisinde işkence ve kötü muamele gördüğünü belirtti. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre ise 2018 yılının ilk 11 ayında 284’ü

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye