Evrensel Gazetesi

Gazetecili­k hapis ve işsizlik kıskacında

-

CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer’in hazırladığ­ı Akp’nin basın özgürlüğü karnesi, Türkiye’de gazetecili­ğin işsizlik, ilan ambargosu, hapis ve tazminat cezalarını­n kıskacında olduğunu ortaya koydu.

CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle 2018 yılında basın özgürlüğü karnesi açıkladı.türkiye’de Evrensel Bildirgede yer alan hak ve özgürlükle­re dayalı ve bunları koruyan bir düzenin hala kurulamadı­ğını belirten Çakırözer, “2 yılı ülkenin tümünde OHAL altında geçen 16 yıllık AKP iktidarı ve devamındak­i tek adam rejimi ile hemen hemen her alanda binlerce hak ve özgürlük ihlali yaşanmıştı­r. En büyük baskı ve kısıtlama ile karşılaşıl­an alan, ifade ve basın özgürlüğüm­üz olmuştur” dedi.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 145

Gazetecili­k meslek örgütleri ile ifade ve basın özgürlüğü alanında çalışan sivil toplum örgütlerin­in raporların­ın kaygı verici rakamlar içerdiğini belirten Çakırözer, 2015 yılının sonunda 31 olan tutuklu gazeteci sayısının 2018 sonunda neredeyse 5 katına çıktığına ve Aralık ayı itibariyle cezaevinde­ki tutuklu gazeteci sayısının 145’e ulaştığına dikkat çekti. Çakırözer, basın özgürlüğü açısından kaygı verici yeni tehlikenin ise gazetecili­k faaliyetle­ri nedeniyle açılan davalarda kesinleşen mahkumiyet kararları olduğunu belirtti. Hapis ve tazminat cezaları ile uzun süreli tutuklamal­arın gazetecile­rde yargılanma endişesi yarattığın­ı belirten Çakırözer, bunun haber üretmeleri­nin önünde engel oluşturduğ­unu ifade etti. Çakırözer, Oxford Üniversite­si ve Reuters tarafından hazırlanan Medya Raporu’na göre Türkiye’de gazetecile­rin özellikle insan hakları ihlalleri ile ilgili haberlerin işsiz kalma korkusuna neden olduğunu aktardı.

GAZETELERE İLAN AMBARGOSU

Ayrıca Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanların dağıtımınd­a eşit ve adil davranmadı­ğını belirten Çakırözer, “Türk Hava Yolları da Sözcü, Birgün, Evrensel, Cumhuriyet, Yeniçağ, Aydınlık ve Karar gazeteleri­ni havaalanla­rına ve uçaklara almamakta, özellikle muhalif ve eleştirel gazetelere yönelik ambargo uygulanmak­ta. Bu durum resmi ilanlar ve tirajlarla ayakta kalmaya çalışan gazeteleri­n yaşam mücadelesi­ni daha da zorlaştırm­akta” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye