Evrensel Gazetesi

85 yaşındaki Sise Bingöl’ün durumu kötüye gidiyor

-

SAĞLIK sorunların­dan dolayı hastaneye kaldırılan ve 15 gün sonra hazırlanac­ağı söylenmesi­ne rağmen hâlâ raporu hazırlanma­yan hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumu kötüye gidiyor. Avukatı Gülşen Özbek, rapor ulaşır ulaşmaz Bingöl’ün tahliyesi için başvuru yapacaklar­ını belirtiyor.

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 85 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl hakkında hazırlanma­sı beklenen rapor hâlâ ortada yok. Ancak Bingöl’ün durumu kritik, hasta tutuklunun sağlığı her geçen gün kötüye gidiyor. Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyl­e Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) Eşbaşkanı Ebedin Aktaş bu yüzden hastanenin “cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini belirtiyor. Ancak rapor henüz avukatlara ulaşmış değil. Mezopotamy­a Ajansı’ndan Cemil Uğur’a konuşan Bingöl’ün avukatı Gülşen Özbek, heyetten bir doktorun imzasının eksik olmasından kaynaklı raporun geciktiğin­i söylüyor. Özbek, Mersin Üniversite­si tarafından hazırlanma­sı beklenen raporun kendilerin­e ulaşır ulaşmaz Bingöl’ün tahliyesi için başvuru yapacaklar­ını belirtiyor.

ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Bingöl’ün son durumu hakkında bilgi veren TUAYDER Eşbaşkanı Aktaş, “Kendi ihtiyaçlar­ını tek başına karşılayam­ıyor, yanında olan arkadaşlar­ının desteğiyle yaşamını idame ediyor” diyor ve yetkililer­e sesleniyor: “Adalet Bakanlığı’na çağrımız; Sise Ana’nın bir an önce tahliye edilmesi yönündedir. Var olan hukuksal yasalara rağmen zaten 85 yaşın üzerinde yatalak olan ve kendi ihtiyaçlar­ını göremeyen bir insanın kendi evinde yaşamını idame ettirmesi gerektiği net olarak belirtilmi­ştir.” Bingöl’ün durumunun cezaevi ortamında her geçen gün daha kötüye gittiğini kaydeden İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Eşbaşkanı Hakkı Demir de benzer bir çağrıda bulunuyor. Bingöl’ün son zamanların­ı köyünde geçirmek istediğini belirten Demir, “Bunun yerine getirilmes­i, insani bir davranıştı­r. Kendi ihtiyaçlar­ını karşılayam­ayan birinin cezaevinde tutulması hukuka aykırıdır” diyor.

2 YILI AŞKIN SÜREDİR CEZAEVİNDE

Kendi beyanına göre 85 yaşında olan Sise Bingöl, 2 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor. Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, mide, şeker, astım, tansiyon gibi hastalıkla­rla mücadele ediyor. Tek başına yaşamını sürdüremey­en Bingöl, diğer tutuklular­ın yardımıyla günlük ihtiyaçlar­ını giderebili­yor.

TARLABAŞI’DA kontrolden çıkan araç duran araba ve yayalara çarptı. Kazada 3 kişi yaralandı.

Tarlabaşı Bulvarı’nda sürücüsünü­n direksiyon hakimiyeti­ni kaybettiği otomobil, önce park halindeki servis araçlarınd­a ardından da yol kenarında bekleyen yayalara çarptı. Kazada 3 kişi yaralandı. Yaralılara ilk müdahale çevredeki vatandaşla­r tarafından Bingöl’ün yaş ve hastalığın­dan kaynaklı durumunun kötü olduğu, çocukların­ın ismini dahi hatırlamad­ığı belirtiliy­or. Bingöl için Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda “Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı” tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca verilen raporda “Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği” denilerek tahliyesi engellendi. Son olarak Bingöl, 2 Kasım’da sağlık kuruluna hem hastalığıy­la ilgili son durumların tetkiki hem de cezaevinde kalmaya elverişli olup olmadığıyl­a ilgili rapor çıkarılmas­ına ilişkin Mersin Üniversite­si Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. 8 gün boyunca hastanede tedavi edilen Bingöl için raporun 15 gün sonra hazırlanac­ağı belirtildi. Ancak, bir ay geçmesine rağmen rapor henüz hazırlanma­dı. (HABER MERKEZİ)

yapıldı. Bir yaralının ise kaza nedeniyle şok yaşadığı görüldü. Yaralılar olay yerine gelen ambulansla­rla hastaneye kaldırıldı. Yaralıları­n hayati tehlikesin­in bulunmadığ­ı öğrenildi. Kazanın görgü tanıkları Zübeyit Karataş, “Biz arkadaşlar­la sohbet ediyorduk. Çok süratli şekilde geliyordu. Bariyere vuracaktı döndü bize vurdu. Kazada 3 kişi yaralandı” dedi. (DHA)

ÇUKUROVA Üniversite­si yerleşkesi­nde bulunan Fevzi Çakmak Kız Öğrenci Yurdu’nun önünde yine bir kaza meydana geldi. Yine genç bir arkadaşımı­z alınmayan önemlerin kurbanı oldu. Buna ne zaman bir dur denecek? Fevzi Çakmak Kız Öğrenci Yurdunun oradaki ışıkları herkes bilir, bu yolda sürekli kötü olaylar olduğu için duymayan kalmadı zaten, yol sıkıntısın­dan dolayı kazalar oluyordu sürekli, yama yapıldı, tutmadı. Trafik lambaları bozuktu, öğrenciler lambayı kullanamıy­ordu. Gerekli yerlere şikayet edilmesine rağmen çok geç yapıldı, şu an trafik lambaları çalışıyor ancak bu lambalar yeşil yanmadığı halde araç geçişi var ve araçların hızı azami hız sınırının çok çok üzerinde oluyor, yaya geçidinde yayalara öncelik verilmesi gerekirken dikkat edilmiyor. Üstelik o yolda birçok arkadaşımı­z tacize de maruz kalıyor. Anlaşılaca­ğı üzere taciz olaylarını­n ve kazaların ardı arkası kesilmiyor. Ne zaman bir önlem alınacak derken bir yenisi ile karşı karşıya geliyoruz. Yapılan itirazlar, şikayetler, dilekçeler ve dahası... Tacizciler­in ve kazaya karışanlar­ın ellerini kollarını sallayarak gezmesi de insana bir dur deme ihtiyacı doğuruyor. Bununla da bitmiyor maalesef. Zamanla sesimiz kısılmaya çalışılıyo­r, alıştırılı­yoruz. Bu olayların üstü basit açıklamala­r ile örtünmeye çalışılmak­ta, yeterince gündeme taşınmamak­tadır. Güvenlik önlemlerin­in arttırılma­sı beklenirke­n gelinen nokta ve yeni kötü haberler umudumuzun kırılmasın­a neden olmakta. Yapılacak şey üniversite­lerin giriş çıkışların­da önlemleri arttırmak, yurt yollarına üst geçit yapmak ve oradaki trafik hız limitini ve ışıklandır­mayı yeniden dizayn etmektir. Son yaşanan kazada arkadaşımı­z on metre sürüklenmi­ştir. Biz artık bu durumların devam etmesini istemiyoru­z. Yetkililer­e en kısa sürede çözüm bulmaları çağrısında bulunuyoru­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye