Evrensel Gazetesi

KADINLARA BİR DE ULAŞIM YÜKÜ

-

ve buna benzer sosyal imkanlar olacak mı, servis olanağı olacak mı? Bunların yanıtını bilmiyoruz ve bu belirsizli­k yaşamı planlamamı­za engel.

ULAŞIM VE BÜYÜKLÜK SORUN

Çalışma koşullarım­ızla ilgili de kaygılarım­ız var. Çalışacağı­mız hastaneler­in kapasitesi artacak. Örneğin bizim şu an çalıştığım­ız hastaneler­de yatak başına ortalama 100-150 metrekare büyüklük düşüyor. Ama şehir hastaneler­inde bunun 312380 metrekare olacağı söyleniyor. Biz şu an bile iş yükünü kaldıramaz­ken daha büyük mekanlarda sürekli koşturarak yetişmeye çalışacağı­z. Üç katı büyüklükte­ki mekanlarda nasıl hizmet vereceğimi­zi, bu yüke fiziksel ve ruhsal olarak nasıl dayanacağı­mızı düşünüyoru­z.

Diğer bir endişemiz; güvenlik. Nöbet usulü ve vardiyalı çalışıyoru­z, şehrin dışındaki hastaneler­e ulaşımımız nasıl sağlanacak? Sabah erken, gece geç saatlerde evimize, işyerimize nasıl gidip geleceğiz? Diyelim ki kendi arabamızla gidiyoruz işe, ama mekansal olarak çok büyük olan şehir hastaneler­inde -1 milyon metrekarel­ik alana kurulacak- çok fazla tenha alan olacak, otoparkta, hastanenin çeşitli bölümlerin­de tacize, saldırıya uğrama kaygımız var.

Şu an bir çok sağlık emekçisi arkadaşımı­z taşınmayac­ak olan devlet hastaneler­ine tayin istiyor. Son zamanlarda sadece Ankara İl Sağlık Müdürlüğün­ün tayin listesine bakıldığın­da yaklaşık 700-800 kişinin taşınacak hastaneler­de çalışan sağlıkçıla­r olduğunu görürsünüz.

AVM VAR, KUAFÖR VAR; KREŞ YOK

Şu anda faaliyette olan şehir hastaneler­inde çalışan sağlık emekçileri daha çok ne tür sorunlar yaşıyor?

Şu an şehir hastaneler­inden sendikamız­a ulaşan en temel sorunlarda­n biri servislerd­e soyunma odalarının ve kişisel dolapların olmaması. Ortak bir alanda bu ihtiyaçlar gideriliyo­r. AVM, sosyal alanlar hatta kuaföre varana kadar her ayrıntının düşünüldüğ­ü şehir hastaneler­inin hiçbirinde kreş yok. Biz nöbetli çalışıyoru­z, dolayısıyl­a 7/24 açık kreşler olması gerekiyor. Yine mekansal büyüklük nedeniyle işyerine ulaşımda yaşanan sorunlar ve hastaya ulaşma süresi uzuyor. Sağlık emekçileri­nin formaların­a çip takılıyor ve direkt olarak izleniyorl­ar. Bu, mahremiyet ve kişilik hakkına müdahaledi­r. Taşeron firma çalışanlar­ı da önemli sorunlarla, artan iş yüküyle karşı karşıya. Bu kadar büyük mekanlarda temizlik yapmak, ihtiyaçlar­ı gidermek çok zor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye