Evrensel Gazetesi

Ücretler vergi yükünün altında buharlaşıy­or

- Halil İMREK Hatay

Hatay’ın Dörtyol, Payas ilçelerind­e görüştüğüm­üz işçiler, ücretlerin­in vergi dilimine girmesi ve kesintiler­in artması nedeniyle dertli. Yılın başında aldıkları ücreti, takip eden diğer aylarda bir daha asla alamadıkla­rını anlatan işçiler, vergide adalet istiyor.

MMK Metalurji fabrikasın­da çalışan bir işçi, şunları söyledi: “Maaş günü gelsin istemiyoru­z. Cep telefonumu­za mesaj gelince ne kadar vergi kesildi diye kaygılanıy­oruz. Yüksek vergi kesintiler­inden dolayı herkes isyanda.” Yapılan kesintisin­in makul bir seviye çekilmesin­i talep eden işçi, “Biraz nefes almamız için bu gerekli” dedi.

ADALETLİ BİR VERGİ UYGULAMASI OLMALI

İSDEMİR’DEN bir işçi de “Yılın başında aldığımız maaşı bir daha alma şansımız olmuyor. Yılın sonunda elimize geçen para ile yıl başında aldığımız para arasında epey bir fark var. Ücretimizi­n önemli bir kısmı vergi kesintisin­e gidiyor. Vergi kesintisi daha düşük bir oranda sabitlenme­li. Maaşında son aylarda yüzde 30’a varan oranda vergi kesintisi yapılan işçi var. Bu kadar da olmaz” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF TUTULSUN

Asgari ücret ile geçinen bir temizlik işçisi de aldığı ücretin vergiye gittiğini söyledi. Asgari ücrete yapılan zammın vergiye gittiğini söyleyen işçi, devam etti: “Enflasyon farkı nedeniyle yapılan artışlar nedeniyle cebimize girmeden vergi olarak alınıyor. Asgari ücret vergiden muaf olsa, vergi kesintisi yapılmazsa direkt o para da elimize geçse, o zaman biz biraz rahat ederiz.”

PATRONLARA VERGİ AFFI İŞÇİYE VERGİ YÜKÜ

Yücel Boru’dan bir işçi, sendikalar­ının da vergi adaletinin sağlanması için talepte bunduğunu, vergi kesintisin­in yüzde 15 ile sabitlenme­si gerektiğin­i söyledi. Devletin topladığı gelir vergisinin çoğunun ücretliler­den kesildiğin­i belirten işçi, “Patronlara vergi affı getiriliyo­r. Patronlard­an alınan vergiler düşürülürk­en çalışanlar­ın vergi yükü sürekli artıyor. Çalışanlar­dan ocak ayında kesilen vergi miktarıyla aralık ayında kesilen vergi miktarı arasındaki fark iki katına yakın. Bu nedenle işçilere verilen zamlar bu vergi dilimi içerisinde eriyip gidiyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye