Evrensel Gazetesi

ULUSLARARA­SI DAYANIŞMA

- Nilgün TUNÇCAN ONGAN nilgunonga­n@yahoo.com

Geçtiğimiz hafta DİSK, Türk-ış ve KESK üyesi sendika yöneticile­riyle beraber Türkiye- Almanya sendikacıl­ar buluşmasın­a katıldım. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyon­u’nun (DİDF) davetiyle gerçekleşe­n bu buluşma kapsamında Almanya’nın pek çok kentinde çok sayıda işçi ve sendikacıy­la bir araya geldik.

Türkiye’den giden sendikacıl­ar ülkenin kuzey ve güney kentlerini iki heyet halinde dolaştılar. Benim de dâhil olduğum Kuzey grubu bir hafta içinde Köln, Duisburg, Essen, Krefeld, Düsseldorf, Hamburg ve Berlin’de çok sayıda toplantı gerçekleşt­irdi.

Farklı iş kollarında­n sendikacıl­arla, Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) yöneticile­riyle ve çok sayıda işçi temsilcisi­yle görüşme olanağı bulduk. Ford fabrikasın­da delegeler toplantısı­na katıldık.

Gerçekleşe­n toplantıla­r çerçevesin­de her iki ülkenin sendikal örgütlenme yapısındak­i farklılıkl­ar ve bunu belirleyen yasal ve kurumsal düzenlemel­erle ilgili bilgi alış verişinde bulunduk. Çalışma yaşamındak­i başlıca sorunları konuştuk.

Görüştüğüm­üz sendikacıl­ar, taşeron çalıştırma ve kiralık işçilik gibi güvencesiz istihdam biçimlerin­in Almanya işçi sınıfı açısından da son derece yakıcı nitelikte olduğuna dikkat çektiler. İnşaat işçilerini­n çok önemli bir bölümünün Doğu Avrupa’dan kiralanan göçmen işçiler olduğunu ve bu işçilere ücretlerin­in zamanında ödenmediği­ni anlattılar.

Özellikle inşaat sektöründe her iki ülke işçilerini­n yaşadığı ortak sorunların çokluğu dikkat çekiciydi.

Benzer şekilde Öğretmenle­r Sendikasıy­la (GEW) yapılan toplantıla­rda da, eğitim emekçileri­nin farklı statülerde istihdam edilmesind­en memurların grev yasağına kadar pek çok sorunda ortaklaştı­k. Bununla beraber GEW’IN, grev yasağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­e götürme hazırlığı içinde olduğunu da öğrendik.

Bu buluşmanın başlıca amaçlarınd­an biri de, uluslarara­sı alanda sendikacıl­ar arasında doğrudan ilişki kurabilece­kleri bir iletişim ağı oluşturmak ve ortak çalışma alanını genişleteb­ilmek yolunda somut adımlar atmaktı. Ülkeler arasında geliştiril­ecek kalıcı ve geniş çaplı bir sınıf dayanışmas­ının önemini ve olanakları­nı ortaya koymaktı.

Nitekim yapılan her toplantı, bunun her iki ülkenin işçi sınıfı açısından da ne kadar elzem olduğunu gösterdi. Burjuva demokrasil­erindeki kimi biçimsel kazanıma karşılık, işçilerin sınıfsal niteliktek­i sorunların­ın ortak olduğu bu buluşmayla bir kez daha ortaya çıktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye