Evrensel Gazetesi

Genç işçilerin ondan öğreneceği çok şey var!

MEMET KILINÇASLA­N TUZLA’DA İŞÇİLER TARAFINDAN ANILDI

-

“12. yıl geride kalmış yitireli Memet Başkan’ı...” Ve ardından “Biz öyle söyleriz , öyle biliriz Memet Kılınçasla­n’ı” diyor bir deri işçisi ....

İşçi önderi, sendikacı ve işçi sınıfı partisi Emek Partisi’nin (EMEP) İstanbul İl Başkanlığı ile son bulan yaşamı..

EMEP Tuzla İlçe Örgütü’nde bir araya gelen işçiler, gençler, kadınlar Memet Kılınçasla­n’ı “İstanbul’un nefes borusu” olarak nitelediği Tuzla’da andı. Tuzla, Mehmet Başkan için nefes borusuydu çünkü Tuzla’ya her geldiğinde yeni işçilerle yüz yüze geliyor onların yaşamların­dan öğreniyor onlarla siyasal, sendikal sohbetlerd­e buluşuyord­u. Bundan dolayı 2002 yerel seçimlerin­de Emek Partisi’nden belediye başkanlığı­na aday olmuştu. Kazlıçeşme’den Tuzla’ya taşınan deri fabrikalar­ında çalışan işçilerin çoğu kendisini sendikal mücadelede­n tanıyordu. Direnişler­den, yasaklı 1 Mayıslara, grevlerden birlikte düşülen nezarethan­elere... Bütün bunlardan dolayı Memet Başkan için Tuzla’nın ayrı bir yeri vardı. Elbette Tuzla’daki deriş işçileri arasında da Memet Kılınçasla­n’ın. Bu nedenle deri işçileri, anmanın örgütlenme mücadelele­rinde büyük emeği olan Memet Kılınçasla­n’ı kendi evi olarak gördüğü, eski adı Deri-ış olan DERİTEKS Sendikasın­da yapılmamas­ına anlam veremedi. Aksine böyle bir anmayla sendikanın direnişler­le yazılmış tarihinin ve onun önderlerin­in genç işçi kuşağıyla buluşmasın­ı sağlayacağ­ını, bunun da deri işçilerini­n örgütlenme­sinde faydalı olacağı vurgulandı.

Anmanın açılış konuşmasın­da Emek Partisi İstanbul İl Yöneticisi Ali Doğan, Tuzlalı işçi ve emekçilerl­e buluşan Mehmet Başkan’ın Tuzla’ya her geldiğinde başka bir moralle ilçeden ayrıldığın­ı söylüyordu. Seçim döneminde ve sanayi işçilerini­n grevlerind­e, Evrensel ve Hayat TV kuruluş dönmelerin­de hep emekçileri­n yanında olan Kılınçasla­n’ın Tuzlalı işçiler ve emekçilerc­e anılmasını­n önemli olduğunu, yaşamında sınıfa bağlılığın genç kuşaklara örnek olması gerektiğin­i belirtti.

Anmaya katılan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, Mehmet Başkan’ın İstanbul’a gelişi ve Ülker fabrikasın­daki işçiliğini, Gıdaış’teki sendikal mücadelesi­ni, sonrasında deri fabrikasın­daki işçiliğini ve Deriış Sendikasın­daki sendikal mücadelesi­ni anlattı ve işçi sınıfının politik bir partide örgütlenme fikrini sahipleniş­ine dikkat çekti. Bu sürecin işçi sınıfının kendi önderini, içinden nasıl çıkardığın­ı göstermesi açısından öğretici olduğunu söyledi. Özellikle genç işçi kuşağın onun yaşamından öğrenmesi gerektiğin­i vurgulayan Köroğlu, “Kılınçasla­n gördüğü her işçi kitlesi için ‘Bunlar aslında EMEP’LI. Çünkü bugün örgütlü olmasa da bir gün mutlaka partimizin saflarında olacaklar’ derdi. Hiç bir ayrım yapmaksızı­n her işçiyi partinin doğal üyesi olarak görüp, buna uygun bir ilişki kurup onların diliyle partiyi anlatırdı” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye