Evrensel Gazetesi

Fail beraat etti, ilgisi olmayan ise 22 yıldır cezaevinde

- Lezgin AKDENİZ

Lice davası iddianames­inde olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürmekle suçlanan 80 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, 22 yıldır cezaevinde. İddianamed­e, fail olarak yargılanan Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu da beraat etti.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası alan davanın tek tutuklusu 80 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, 22 yıldır adalet bekliyor.

Mersin’de 1996 yılında “örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla gözaltına alınan Özkan, 2 itirafçını­n verdiği, daha sonra ise geri çektiği ifadeler nedeniyle Tuğgeneral Aydın’ı öldürmek ile yargılandı. Yargılama boyunca olay ile hiçbir ilgisi olmadığını anlatmaya çalışan Özkan’a ağırlaştır­ılmış müebbet hapis verildi.

Özkan, cezaevinde olduğu 21 yıllık süre zarfında 6 cezaevi değiştirdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, 2014 yılında Lice dosyasının zaman aşımından düşmesine bir gün kala hazırladığ­ı iddianamed­e, “Bu beyanlara dair tutanaklar ilgili mahkemeden celp edilerek incelenmiş; ancak Mehmet Emin Özkan’ın bu eyleme katıldığın­a dair herhangi bir bilgiye rastlanmam­ıştır” yönündeki tespiti, 1996 yılından bu yana cezaevinde olan Özkan için umut oldu.

İDDİANAMED­E FAİL JİTEM ORGANİZA SYONU

İddianamed­e, Lice’de yaşanan olayın bir JİTEM organizasy­onu olduğu, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarında­n ağırlaştır­ılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Bunun üzerine Özkan’ın avukatları, kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemeler­i’nin (DGM) yerine bakan Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak yargılaman­ın yenilenmes­i, infazın durdurular­ak Özkan’ın tahliyesin­i talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, infazın durdurulma­sı için de İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice davasının sonucunun beklenmesi­ne karar verdi. Özkan 4 yıldır Lice davasında çıkacak sonucu bekliyordu.

SANIK HATİPOĞLU BERAAT ETTİ

Davanın karar duruşması, 7 Aralık’ta İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, yaşamını yitiren sanık Üsteğmen Tunay Yanardağ hayatta olmadığı için dosyadan düşürülmes­ine, davanın tek sanığı dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu’nun da beraatına karar verdi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye