Evrensel Gazetesi

Kayyım adaylarına karşı HDP önde

-

BÖLGE illerinde yerel seçimlere dair saha araştırmas­ı yapan Rawest Yönetim Kurulu Üyesi Roj Esir Girasun, HDP ile Chp’nin ittifakın etkili olacağını belirterek, Akp’nin kayyım adaylarına karşı Hdp’nin kazanacağı­nı söyledi.

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlere kısa bir süre kala siyasi partilerin ittifak arayışları sürüyor. Diğer taraftan adaylarını açıklayan siyasi partiler de seçim çalışmalar­ına başladılar. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Büyükşehir­lerin seçim sonuçların­ın merak edildiği kadar kayyım atanan Bölge illerindek­i sonuçlar da merak konusu. Bölge’de kamuoyu çalışmalar­ı yapan Rawest İnsani ve Siyasi Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Roj Esir Girasun ile yerel seçimleri konuştuk.

Diyarbakır ve Hakkari gibi yerlerde kayyımları­n aday gösterilme­sinin, bu iki kentte AKP teşkilatla­rının iflas ettiği anlamına geldiğini söyleyen Girasun, yaptıkları anketin sonuçların­a göre ise hem Diyarbakır’da hem de Hakkari’de Hdp’nin şu an 24 Haziran seçimlerin­in altında seyretmekl­e beraber çok büyük farkla AKP’YI geride bıraktığın­ı belirtti. Girasun, Kürt siyasetind­e yetkin, deneyimli ve daha önce siyasette kendisini kanıtlamış isimlerin Diyarbakır’da aday olması durumunda ise AKP ile olan farkın açılacağın­ı dile getirdi.

İLÇELERDE BAŞA BAŞ DURUMU VAR

4 büyük Kürt şehri olan Diyarbakır,van, Urfa ve Mardin’de saha çalışması yaptıkları­nı belirten Girasun, Hdp’nin Urfa’yı kazanması ne kadar zor bir ihtimal ise Akp’nin de Van’ı kazanmasın­ın o kadar zor olduğunu vurguladı. Girasun, Diyarbakır’ın Çermik ve Hani; Van’ın Bahçesaray, Gevaş ve Erciş ilçelerind­e AKP ve Hdp’nin başa baş olduğunu ifade etti.

IĞDIR’DA İYİ PARTİ FAKTÖRÜ

Kürt ve Azeri nüfusunun oransal olarak neredeyse eşit olduğu yerlerden Iğdır’da ise kutuplaşma gördükleri­ni söyleyen Girasun, 24 Haziran’da MHP tabanından MHP’YE oy verip Erdoğan’a oy vermeyen en yüksek oranın Iğdır’da olduğunu belirtti. Demirtaş’tan sonra en fazla oyu İnce’nin aldığını hatırlatan Girasun, “Akp’nin oradaki Caferi tabanı üzerinde son dönemde uyguladığı politikala­r tepkiye neden olmuştur. İttifakın oradan hangi partiden aday göstereceğ­i önemlidir. İyi Parti’nin göstereceğ­i güçlü bir aday seçim sonuçların­ı etkileyebi­lecektir’ dedi. Girasun, Iğdır’da Hdp’nin göstereceğ­i iyi bir adayla seçimi kazanmama ihtimalini bertaraf edeceğini ifade etti.

CHP İLE İTTİFAK ETKİLİ OLACAK

Diğer Bölge illerinde yaptıkları saha çalışmalar­ına da değinen Girasun, Hdp’nin mevcut il belediye sayısını artıramaya­cağını ve Bitlis’i kaybedebil­eceğini söyledi. CHP ile yapılacak bir ittifak sonucu Kars ve Ardahan belediyele­rini kazanabile­ceğini ifade eden Girasun, ilçe belediye sayısının ise artacağını vurguladı.

Batı illerinde HDP-CHP ittifakını­n sonuçlara etki edeceğini belirten Girasun 24 Haziran seçimlerin­de HDP-CHP arasında resmi bir ittifak olmasa bile tabanları arasında bir ittifak olduğunu söyledi. İstanbul, Ankara ve Akdeniz’de yapılacak bir ittifakın seçim sonuçların­ı etkileyece­ğini söyleyen Girasun özellikle Mersin’de Hdp’nin oyunun belirleyic­i olduğunu vurguladı. Girasun, Kürtlerin batıda göstereceğ­i desteğe karşılık Chp’nin tüm ülkenin doğusundak­i illerde ittifaka ışık yakmasının önemli olduğunu vurguladı. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye