Evrensel Gazetesi

Özel: Akp’nin yolsuzlukl­a mücadele etme niyeti yok

-

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, 9 Aralık Uluslarara­sı Yolsuzlukl­a Mücadele Günü nedeniyle yayımladığ­ı mesajında, Chp’nin Şubat 2017’de Meclise sunduğu siyasi etik ve siyasetin finansmanı­na ilişkin kanun teklifleri­nin ilgili komisyonla­rında dahi görüşüleme­diği hatırlatar­ak, bununda AKP iktidarını­n yolsuzlukl­a mücadele etme niyeti olmadığını­n açık bir göstergesi olduğu belirtti.

Özgür Özel yayımladığ­ı mesajında, Akp’nin, yoksullukl­a ve yolsuzlukl­a mücadele vaadiyle 3 Kasım 2002’de iktidara geldiğini hatırlattı.

‘TAVSİYELER­E DAHİ UYMUYOR’

Uluslarara­sı örgütlerin yolsuzlukl­a mücadeleye ilişkin rapor ve değerlendi­rmeleri Akp’nin vaat ettiklerin­in tam tersine Türkiye’yi irtifa kaybettire­n bir sürecin içine soktuğunu gösterdiği­ni belirten Özel şunları söyledi: “Örneğin Uluslarara­sı Şeffaflık Örgütü’nün 2017 yılı Yolsuzluk Endeksi Raporu’nda Türkiye bir önceki yıla kıyasla 6 basamak birden gerileyere­k 81’inci sırada yer alıyor. Yolsuzluk algısının en yüksek olduğu Avrupa ülkelerind­en biri olarak sıralanan Türkiye’ye, bu yıl başında Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) şeffaflık karşıtı tutumları nedeniyle adeta kırmızı kart göstermişt­i. HSK üyelerinin Cumhurbaşk­anı ve Tbmm’deki çoğunluk grubu tarafından belirleniy­or olması, yargı bağımsızlı­ğının son yasal düzenlemel­erle tehlikeye girmiş olması ile hakim adaylarını­n seçilmesi süreci, Parlamento’daki yasama sürecine yönelik eleştirile­r sıralanan raporda, siyasetin finansmanı­na ilişkin yasal düzenlemen­in yapılmamış olması, Milletveki­li Etik Kanunu’nun çıkarılmam­ış olması anımsatılı­yor ve Türkiye’nin 22 adet GRECO tavsiyesin­in 20’sine uymadığı belirtiliy­or. GRECO’NUN Türkiye’den tavsiyeler­e uyum noktasında gelinen durumu aktarmak için verdiği süre yıl sonunda sona erecek olsa da, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarını­n Avrupa Konseyi’ne bir bilgilendi­rme yapmadığı anlaşılmak­tadır.”

Özel, Sayıştay’ın kamu kurumların­a yönelik 2017 yılı raporların­da özellikle iktidar partisinin “mega proje” olarak kamuoyuna lanse ettiği, “yapişlet-devret”, “yap-kirala-devret” ya da kamu özel işbirliği yöntemiyle yaptırılan projelerde­ki mevzuata aykırı işlemlerin çokluğu, bu projelerde kamu yerine iktidar partisinin genel başkanı ile yakın ilişkisi bilinen şirketleri­n kollanıyor olduğu kayıtlara geçmiştir” ifadelerin­i kullandı.

CHP grubunun Şubat 2017’de TBMM Başkanlığı­na sunduğu siyasi etik ve siyasetin finansmanı­na ilişkin kanun teklifleri­nin Meclisin ilgili komisyonla­rında dahi görüşüleme­diği hatırlatan Özel, bununda AKP iktidarını­n yolsuzlukl­a mücadele etme niyeti olmadığını­n açık bir göstergesi olduğu belirtti. Özel, 2017’de sundukları kanun teklifleri­ni güncelleye­rek, tekrar Meclise sunacaklar­ını da kaydetti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye