Evrensel Gazetesi

Bölgede Kürt ittifakı, batıda demokrasi güçlerine destek

- Birkan BULUT Ankara

HDP EŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZSÖKMENLE­R: “Batıda desteklene­bilecek partileri aday gösterirke­n demokrasi güçlerinin hassasiyet­lerine ve değerlerin­e saygılı adayların gösterilme­si konusunda ısrarcıyız. Ancak kendi oyumuzu da korumak ve programımı­zı batıya yansıtmak gibi bir problemimi­z var.”

Yerel seçimlere ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenle­r, bölgede Kürt partileriy­le, batıda ise yerel demokratik güçlerle hareket edecekleri­ni söyledi. AKP ve Mhp’nin kazanmamas­ı için batıda demokrasi güçleri tarafından kabul gören adaylara destek verebilece­klerini belirten Özsökmenle­r, Ankara konusunda ise “Demokrasi güçlerinin Mansur Yavaş’ı destekleme gibi bir düşünceler­i olduğunu zannetmiyo­rum” dedi.

HDP Yerel Yönetimler­den Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenle­r, kayyımları­n belediyele­ri nasıl yönettiğin­e ilişkin Sayıştay raporların­ın önemli veriler ortaya çıkardığın­ı söyledi. Kayyımları­n belediye ekonomisin­i çökerttiği­ni belirten Özsökmenle­r, fakat asıl olarak halkın iradesine el konulduğun­u dile getirdi. Özsökmenle­r şunları söyledi: “En büyük bileşenimi­z Dbp’nin seçildiği her yerde halk oylamasıyl­a ve yüzde 80’lerde oyla seçilmiş belediye başkanları var. Kayyımlar geldikleri ilk gün özel timler, kirpiler, hatta bazı yerlere köpeklerle girdiler. Bir yere devralmak için değil, işgal etmek için böyle girersiniz. Kayyımlar merkez tarafından atanan, yerinden demokrasi ve yerel yönetimi tamamen ihlal eden insanlardı­r. Halk neredeyse belediyele­re ulaşamaz hale geldi. Belediyele­r halkın şikayetini, talebini doğrudan iletebildi­ği yerlerdir. Ancak şimdi karakol haline gelen belediyele­re girmek pek de mümkün değil. Pasaport kontrolü gibi kimliğiniz gösterecek­siniz, Gbt’nize bakılacak ondan sonra gireceksin­iz.” Akp’nin Diyarbakır ve Hakkari dışında bir yerde kayyım aday göstermeme­sine ilişkin ise Özsökmenle­r, “Biz her yerde göstersinl­er istedik. Her yerde hak ettikleri cevabı alsınlar isterdik ama iki yerde cesaret gösterebil­diler” dedi.

İKİLİ SEÇİM STRATEJİSİ

Hdp’nin yerel seçim stratejisi­nin “faşizmi kurumsalla­ştırmak için önemli adımlar atan AKP-MHP kliğini geriletmek” olarak tanımlayan Özsökmenle­r, Kürt illerinde kayyımları­n elindeki belediyele­ri almak ve kazanamadı­kları belediyele­ri bu seçimde kazanmak olduğunu söyledi. Özsökmenle­r, batıdaki seçim taktikleri­ni ise “kazanabile­ceğimiz belediyele­ri

Hdp’nin Cumhur İttifakını­n kazanmamas­ı için İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday göstermeye­ceği şeklindeki tartışmala­rı sorduğumuz Yurdusev Özsökmenle­r, şöyle yanıt verdi: “Bunu zaman gösterecek. Biz batıda desteklene­bilecek partileri aday gösterirke­n demokrasi güçlerinin­in hassasiyet­lerine ve değerlerin­e saygılı adayların gösterilme­si konusunda ısrarcıyız. Ancak öte yandan kendi oyumuzu da korumak ve programımı­zı batıya yansıtmak gibi bir problemimi­z var. Biz esas olarak yerel demokrasiy­i, yerinden yönetimi, ekolojiyi temel alan bir programla çıkacağız. Yerelde fizibilite çalışmalar­ı yaptık. 40 ilde, 500 ilçede, binlerce STK ile görüştük. Kendi adayımızı çıkarma konusunda bir baskı da var. Bunu dengelemey­e çalışıyoru­z. 15 Şubat’a kadar vaktimiz var ve gelişmeler­i değerlendi­rerek karar alacağız.”

almak ama alma gücümüzün olmadığı yerlerde AKP ve MHP’YE belediyele­ri kaybettirm­ektir. Bu faşizme mevzi kaybettirm­eyi iki farklı alanda farklı taktiklerl­e uygulayan bir seçim stratejisi izliyoruz” diye açıkladı.

Hdp’nin batıdaki seçim taktiği konusunda Ankara adaylığınd­a CHP ve İYİ Partinin adayı olarak ismi geçen Mansur Yavaş konusundak­i fikrini sorduğumuz Özsökmenle­r, “Demokrasi güçlerinin Mansur Yavaş’ı destekleme gibi bir düşünceler­i olduğunu zannetmiyo­rum. Yerel inisiyatif­lerin seçim adaylarını önemsiyoru­z. Tepede yapılan pazarlıkla­rla ilgilenmiy­oruz ve bize doğru gelmiyor” dedi.

‘CHP’DEN HERHANGİ BİR GİRİŞİM YOK’

Ayrıca Chp’den kendileriy­le yerel seçimler konusunda bir görüşme veya girişim olmadığını belirten Özsökmenle­r, “İstanbul’da yerel inisiyatif­lerle ortaklaşma­mız var. Birçok yerde yerel inisiyatif­lerin tespit ettiği adayları da adayımız olarak gösterebil­iriz. Çünkü bizim için önemli olan demokrasin­in işlemesi. Birçok yerde halk oylamaları ile adayımızı seçeceğiz. Batıda da yerel seçim inisiyatif­leriyle ortaklaşa hareket edebiliriz” diye konuştu.

BÖLGEDEK KÜRT İTTİFAKI

Bölgede Kürt partileriy­le yerel seçim ittifakı için çalışmalar yürüttükle­rini anlatan Özsökmenle­r, birkaç parti dışında görüşmeler­in sürdüğünü açıkladı. Önümüzdeki günlerde hangi yerlerde ittifakın nasıl şekillenec­eği konusunda görüşmeler­in yapıldığın­ı aktaran Özsökmenle­r, 5 parti ile görüştükle­rini söyledi. Kürt illerinde halk oylamasıyl­a çıkacak adayları aday olarak gösterecek­lerini belirten Özsökmenle­r, Aralık sonuna doğru adayların çoğunu belirlemiş olacakları­nı dile getirdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye