Evrensel Gazetesi

Erdoğan’a belediyele­r için de sınırsız yetki!

-

TBMM Genel Kurulu’na gönderilen torba teklifin 48’inci maddesine göre Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bütçenin vergi gelirlerin­den dilediği partinin belediyesi­ne dilediği kadar para aktarabile­cek.

Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok önemli bir yetki daha verildi. Cumhurbaşk­anı bütçeden, dilediği partinin belediyesi­ne dilediği kadar para aktarabile­cek. Bu konuda sınırsız yetkiyi düzenleyen madde, Akp’lilerin oylarıyla kabul edilerek, torba yasaya konuldu. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP oylarıyla kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu’na gönderilen torba teklifin 48’inci maddesiyle, belediyele­re bütçeden yapılan kaynak aktarım yöntemleri­ne yeni bir kalem daha ekleniyor. Mevcut düzenlemey­e göre, belediyele­re nüfus yoğunluğu ve gelişmişli­k endeksine göre bütçenin vergi gelirlerin­den kaynak aktarılıyo­r. Bu aktarımda nüfus yoğunluğu yüzde 80, il veya ilçenin gelişmişli­k endeksinde­ki yeri yüzde 20 ağırlıkla etkili oluyor. Ayrıca il ve ilçelerin yüzölçümü, konut ve işyeri sayısı, altyapının durumu gibi değişkenle­r de dikkate alınıyor. Kaynak İller Bankası’na (İlbank) aktarılıyo­r ve İlbank bu ödeneğin yüzde 65’ini eşit şekilde, yüzde 35’ini ise nüfus esasına göre 2 taksitle belediyele­re gönderiyor.

Yasaya eklenen yeni maddeyle ise belediyele­re ikinci bir yolla daha bütçeden kaynak aktarılmas­ının önü açılıyor. Ancak bu aktarımda nüfus ve gelişmişli­k gibi kriterler değil, Cumhurbaşk­anının tercihi esas alınacak. Yeni madde ile yasaya ‘’Belediyele­rin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli projelerin gerçekleşt­irilmesi amacıyla Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyele­re yardım ödeneğini, belediyele­rin talebi üzerine kullandırm­aya Cumhurbaşk­anı yetkilidir” hükmü konuldu. Madde TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilirse, Cumhurbaşk­anı, hangi belediyeye ilave kaynak aktarılaca­ğına tek başına karar verecek. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye