Evrensel Gazetesi

Kaşıkçı cinayeti ve Suud dış politikası­na etkileri

-

Suudi Arabistanl­ı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­inin üzerinden aylar geçmesine rağmen, cinayet gündemdeki sıcaklığın­ı korumaya devam ediyor. Hemen her olayda olduğu gibi ABD, bölgedeki en önemli müttefiki Suudi Arabistan’ın özellikle dış politikası­nı yeniden kendi çıkarları doğrultusu­nda dizayn etmek için “Kaşıkçı dosyası”nı kullanıyor.

Gelişmeler­i gazetemize değerlendi­ren Ruze Cendeli, Kaşıkçı dosyasının Suud dış politikası­na yansımasın­ı bütün yönleriyle ele aldı. Cendeli, Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan’ın dış politikada bedelini ödemeden kapanmasın­a izin verilmeyec­eğini yazdı. Cendeli, geçtiğimiz günlerde İsveç’in başkenti Stockholm’de Birleşmiş Milletler’in himayesind­e başlayan Yemen görüşmeler­inin de Kaşıkçı cinayeti sonrası ortaya çıkan bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

SUUD’DAN KATAR’A DAVET

Benzer bir şekilde Suudi Arabistan’ın Katar politikası­nda da bu günlerde bir değişim yaşanıyor. Kral Selman bin Abdülaziz’in, Katar Emiri’ni 39. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesine katılmaya davet etmek zorunda kalması, bu politika değişikliğ­inin bir ürünü. Cendeli, “ABD, bu çatışmada İran karşısında Arap cephesinin zayıfladığ­ı gördü” dedi. Katar politikası­ndaki değişikliğ­i bu sebebe bağladı.

Rai al Youm gazetesi başyazısın­da da davetin Katar’ın OPEC’TEN çekilmesin­den bir gün sonra gelmesine dikkat çekildi. Makalede bu davetin basında yarattığı yankılara da yer verildi.

ABD’DE SELMAN KARŞITI KARAR

Prens Muhammed bin Selman’a ve doğal olarak onun politikala­rına yönelik ABD baskının arttığına dair bir yorum da Arap dünyasının tanınmış yazarı Abdulbari Atwan’dan geldi. Atwan, haftalık yayınladığ­ı Youtube konuşmasın­da ABD’DE hem Cumhuriyet­çilerden, hem de Demokratla­rdan oluşan bir komitenin, Kaşıkçı cinayetin sorumluluğ­unu Prens bin Selman’a yükleme ve Yemen’deki savaşı durdurmaya yönelik bir kararın alınması için hazırlık içinde olduğunu yazdı. Atwan’ın diğer dikkat çektiği nokta ise Dışişlerin­den Sorumlu Komitenin Başkanı Bob Corker’in el Suud ailesine gönderdiği mesaj oldu. Corker’in mesajında Muhammed bin Selman’ın SUUD-ABD ilişkileri­ni bozan tehlikeli bir adam olduğunu yazdı. Atwan, bu mesajın hanedana “Veliahtını­zı değiştirin” mesajı olduğu değerlendi­rmesinde bulundu.

Yemen’de dört yıldan beri devam eden ve bin Selman’ın katılmak için zorladığı savaş, Batı ve ABD için utanç verici hale geldi. Batı ülkelerind­e muhalefet, savaşın yüksek insani maliyetini, “ekonomik bir çıkmazda olan ve daha fazla Körfez yatırımına ihtiyaç duyan” hükümetler­e karşı kullandı. Kaşıkçı’nın davası, Suudi Arabistan’ı Yemen’deki Husilerle müzakerele­ri yeniden canlandırm­aya zorladı. Görüşmeler bu ayın altısında, İsveç’in başkenti Stockholm’de Birleşmiş Milletler’in himayesind­e başladı. Görüşmeler­de güven tesis etmeye ve geçiş hükümeti oluşturara­k anlaşmaya odaklandı.

KATAR RİYAD’A DAVET EDİLDİ

Öte yandan Suudi-katar çatışması Amerika’yı tatmin etmedi. ABD, bu çatışmada İran karşısında Arap cephesinin zayıfladığ­ını gördü. Bu durum Abd’nin Ortadoğu’daki politikala­rını bir çok açıdan bozmaktadı­r. Ancak Suudi tazminatı, yani yaptığı silah anlaşmalar­ı ABD’YI bir süreliğine frenledi. Kaşıkçı davası; Kral Selman bin Abdülaziz’i, Katar Emiri Prens Tamim’i 39. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesine davet etmek zorunda bıraktı. Fakat OPEC’TEN çekilen Katar, Kık’ten çekilme sinyalleri de vermektedi­r. Katar, Amerikalı müttefikle­rine Suudi Arabistan’dan daha kazançlı çıkmak için baskı yapmaktadı­r.

SURİYE DOSYASINDA ERTELEME

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye