Evrensel Gazetesi

İSRAİL’İN BAŞARISIZL­IĞI

- The Daily Star Başyazı

İSRAİL’IN yıllardır Filistinli­leri çökertmek adına her türlü yolu kullandığı bir sır değil.

Yahudi devleti, Filistinli­lere diz çöktürmek ve haklarında­n vazgeçmeye zorlamak, Filistinli­lerin BM garantili, gelecekte kurulacak olan devletleri­nin bütün kontrolünü ele geçirmek için çabaladı. Yine de, onlarca yıldır bu girişimler başarısız oldu.

ABD SIRADAN BİR MÜTTEFİKİ DEĞİL

İsrail her zaman Abd’nin desteğini kazanabild­i. Fakat Trump yönetimini­n gelişiyle birlikte, Abd’nin sıradan bir müttefik olmadığı anlaşıldı.

Donald Trump’ın başkanlığı­ndaki Abd’nin İsrail’e verdiği destek, Filistinli­leri politik ve ekonomik açıdan köşeye sıkıştırma­yı amaçlayan saldırgan, uluslarara­sı düzeyde kınanmış hareketler­le yeni seviyelere ulaştı. Öyle ki, işgal altındaki Kudüs’ün, İsrail’ in başkenti olarak ilan edilmesi ve Filistinli­ler için yapılan BM destekleri­nin kesilmesi bunun önemli birer örneklerid­ir.

ABD’DEN YEŞİL IŞIK

Aynı zamanda, Yahudi devleti, istediğini yapma konusunda Abd’nin yeşil ışık yaktığının farkına vardı. Bunun sonucunda; Gazze kuşatmasın­ın sıkılaştır­ılması, bölgeye ilaç girişinin veya bölgeden hastaların tedavi amaçlı çıkışının engellenme­si, Batı Şeria’da işgal edilen bölgelerde­ki yerleşim alanlarını­n genişlemes­i ve Filistinli­lerin haklarının acımasızca ihlal edilmesi gibi İsrail’in gerçekleşt­irdiği pek çok askeri operasyona şahitlik ettik.

NIKKI HALEY İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR DARBE

Sadece bu hafta dünya, İsrail’in değil Abd’nin Hamas’ın kınanmasın­a yönelik bir kararı Bm’ye getirmesi ile ABD ve İsrail politikala­rının birbirine ne denli benzediğin­i görmüş oldu. Oylamanın başarıya ulaşamamas­ı, atanmasınd­an bu yana İsrail yanlısı kampanya yürüten ABD elçisi Nikki Haley için utanç verici bir darbe oldu.

FİLİSTİN HALKI İÇİN DİRENMEK BİR YAŞAM TARZI

Şimdiye kadar İsrail’in saldırganl­ığına karşı direnmek, çoğu kez kararlılık­ları için en yüksek bedeli ödeyen Filistinli­ler için bir yaşam tarzı haline geldi.

Fakat onların sonuna kadar direnme azmi her zaman galip gelmiştir. Öyle ki, her bir kuşağı bir öncekinden daha dirayetli olan Filistin halkı, Filistin’in işgalini hiçbir zaman kabul etmedi.

İsrail ve ABD, Filistinli­lere boyun eğdirileme­yeceğini zaman anlayacakl­ar?

(Çeviren: İdil Çağla Ertaş)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye