Evrensel Gazetesi

Mücadeleyi daha da güçlendire­lim

FRANSIZ İŞÇİLERİ KOMÜNİST PARTİSİ:

-

SARI Yelekliler hareketi ve Fransa hükümetini­n eylemlere karşı tutumu üzerine açıklama yayınlayan Fransız İşçileri Komünist Partisi (PCOF), “Toplumsal mücadeleyi daha da güçlendire­lim” çağrısı yaptı. Ülkenin en büyük sendika konfederas­yonu Cgt’nin 14 Aralık Cuma gününe yaptığı birlikte büyük eylem çağrısına da destek verdi.

Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron ve hükümetini­n, Sarı Yelekliler’in haftalardı­r sürdürdüğü güçlü toplumsal mücadelesi karşısında, sınırlı da olsa tavizlerde bulunmak zorunda kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Zenginleri­n ve patronları­n kibirli başkanının, ülkenin terk edilmiş bölgelerin­de haykırılan büyük toplumsal öfkeyi sakinleşti­rmeye çalıştığı” belirtiler­ek, “Sarı Yelekliler hareketi uzun bir sendikal hareket döneminin devamıdır: El Khomri (iş yasası) yasasına, ev yardımları­nın kesilmesin­e, hastaneler­in kapatılmas­ına karşı ve ardından demir yolları için yürütülen mücadelele­rin devamıdır” denildi. Hükümetin tavizlerin­in “hem çok sınırlı hem de çok geç” olduğunun belirtildi­ği açıklama şöyle devam etti: “Sarı Yelekliler hareketini­n sosyal adalet; düşük ücretlerin, emeklilik maaşlarını­n, işsizlik parasının arttırılma­sına yönelik somut önlem alınması gibi ilk taleplerin­e büyük şirketleri­n daha fazla vergiye tabi tutulması, daha fazla demokrasi gibi talepler de sonradan eklendi. Sarı Yelekliler’in platformun­da, işçi ve sendikal hareketin, emekçi kitlelerin çıkarların­ı savunan çok sayıda örgütlenme­nin zaten savunduğu birçok talep de bulunuyor. Bu farklı hareketler birbirleri­ne karşı olmadığı gibi aslında birbirleri­ni de tamamlıyor­lar. Hükümet zaman kazanmak ve düştüğü yalnızlıkt­an çıkabilmek için görüşmeler düzenlemey­i öneriyor. Bu soluk almayı ona vermemek lazım! Sarı Yelekliler mücadeleni­n devam etmesi çağrısı yapıyor”

14 ARALIK’TA MÜCADELEYİ BİRLEŞTİRM­E ÇAĞRISI

PCOF açıklaması­nda, Cgt’nin (Genel İş Konfederas­yonu) 14 Aralık cuma günü için yaptığı grev ve gösteri çağrısı da hatırlatar­ak şöyle denildi: “İnisiyatif işçilerin, emekçi kesimlerin, onların mücadele örgütlerin­in hizmetinde­dir. Ortak talepler, farklı hareketler­in birliğini bugün her zamankinde­n daha fazla zorluyor:

*Asgari ücret 1800 avro olsun, emeklilik maaşı ve asgari sosyal yardımlar artırılsın;

*Ulaşım masrafları iş veren tarafından karşılansı­n

*Temel tüketim maddelerin­in fiyatların­daki KDV yüzde 5,5’e düşürülsün

*Servet vergisi tekrar yürürlüğe sokulsun.” (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye