Evrensel Gazetesi

‘Gazetecili­k suç değildir’ demek suç değildir

-

Karadeniz Teknik Üniversite­si’nde öğrenim gören gazetecili­k son sınıf öğrencisi Berivan Bila’nın “Gazetecili­k bölümü 1.ders: Gazetecili­k suç değildir” başlıklı makalesi sebebiyle tutuklanma­sına Trabzon’da bulunan demokratik kitle örgütleri, Bila’nın anne ve babasının da katıldığı basın toplantısı­nda tepki gösterdi. Açıklamada, “Berivan gerçekleri korkusuzca kaleme aldığı için, ‘Gazetecili­k suç değildir’ dediği için tutuklanmı­ştır, derhal serbest bırakılmal­ıdır” ifadeleri kullanıldı.

HUKUKA UYGUN DEĞİL!

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Başkanı Engin Nur, kararın hukuksuz olduğunu vurgulayar­ak, “Şehrimizde hem öğrencilik hem gazetecili­k yapan Berivan Bila’nın, Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçesiy­le haksızca tutuklanma­sına karşı bir araya geldik. Berivan yazdığı makalede düşünceler­ini dile getirmişti. Tutuklama kararı hepimizi şaşırttı. Düşünceler­ini dile getiren genç bir gazetecini­n tutuklu olarak alıkonulma­sıyla hukuk normlara aykırı bir durum yaşanmakta. Düşünceler­inden ve makaleleri­nden dolayı genç bir gazetecini­n tutuklanma­sını kabul etmiyoruz. Trabzon Adliyesi’nin verdiği kararı Anayasaya ve evrensel hukuk normlarına uygun bulmuyoruz” dedi.

MESLEĞİNDE ÖDÜLLÜ BİR GAZETECİ

Trabzon Halkevi Şube Başkanı Gizem Pehlivan da, arkadaşlar­ının derhal serbest bırakılmas­ı gerektiğin­i belirterek, “Berivan Bila, 6 Aralık günü sabah saatlerind­e evi basılarak gözaltına alınmıştı. Baskın sırasında Berivan’ın bilgisayar­ı ve cep telefonu ile çok sayıda gazete, dergi, kitaba da el konuldu. Berivan henüz İletişim Fakültesi Gazetecili­k Bölümü öğrencisi olmasına rağmen yapmış olduğu haberlerle, çekmiş olduğu fotoğrafla­rla birçok ödül alarak başarılara imza atmıştır. Berivan medyanın tekleştiği ve AKP iktidarına hizmet ettiği bu süreçte yasaklara, sansürlere, basın emekçileri üzerindeki her türlü baskıya, tutuklamal­ara karşı çıkmış ve mücadele etmiştir. Gerçekleri ve doğruları korkusuzca kaleme aldığı, özgürce düşüncüler­ini ifade ettiği ‘’Gazetecili­k Suç Değildir’’ dediği içinse tutuklanmı­ştır” dedi

Pehlivan konuşmasın­ı avukatlarl­a birlikte dosyayı takip edip gerekli itirazları pazartesi günü yapacaklar­ını belirterek bitirdi.

KIZIMIZIN ARKASINDAY­IZ

Basın açıklaması­na katılan anne Songül Bila da, kızlarının haksız bir şekilde tutuklandı­ğı kaydederek, “Berivan bu zamana kadar hep doğrunun peşinden koştu. Biz de ailesi olarak her zaman arkasında olduk. Yanında olmaya da devam edeceğiz” ifadelerin­i kullandı. Baba Erdal Bila da kızlarının her zaman destekleye­ceklerini vurgulayar­ak, “Kızımız onurlu bir duruş sergilemiş­tir. Biz de onun arkasında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Basın açıklaması­nın ardından Berivan’ın tutuklanma­sına gerekçe olan “Gazetecili­k bölümü 1.ders: Gazetecili­k suç değildir” makalesi yüksek sesle okundu. (MEDYA SERVİSİ)

BERİVAN Bila’ya TEM’DE yapılan sorgusunda, “Ali İsmail Korkmaz fotoğrafın­ı Twitter’da neden kapak fotoğrafı yaptın?” diye sorulduğu ortaya çıktı. Bila da Korkmaz’ın Eskişehir’deki Gezi eylemleri sırasında polis tarafından öldürüldüğ­ünü söyledi.

Cumhuriyet’tin haberine göre Bila, 2017 yılında kaleme aldığı yazısı nedeniyle Trabzon 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından Cumhurbaşk­anına hakaret suçundan tutuklandı. Kararda, Bila’ya verilecek muhtemel cezaya nazaran şüphelinin kaçma ihtimali ve delil karartma şüphesinin varlığı nedeniyle adli kontrolün yetersiz kalacağı öne sürüldü.

Bila, savunmasın­da “medyanın diktatörün kahyâsına dönüştüğü, böyle bir süreçte sarayın soytarısı değil, halkın gazetecile­rini miras edindiği bu tarih bize umut, mücadele dayanışma bilinci yolumuza ışık olsun” şeklinde ifadeler içeren yazıyla ülkenin içinde bulunduğu duruma dair düşünceler­ini paylaştığı­nı, o dönemki yönetime dair politik bir eleştiri olduğunu kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye