Evrensel Gazetesi

Güvenceli gelecek için mücadeleye

KESK KRİZE KARŞI SAMSUN’DA MİTİNG YAPTI

-

KESK Genel Merkezinin almış olduğu karar doğrultusu­nda, “Yoksulluğa, güvencesiz­liğe, işsizliğe karşı; birlikte mücadeleye” başlığı ile yaptığı bölge mitingleri­nden biri de dün Samsun’da gerçekleşt­i. KESK Genel Başkanı Aysun Gezen, krize, yoksulluğa karşı, güvenceli gelecek için birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat, Sivas, Çorum’dan emekçileri­n de katıldığı miting için saat 13’te Samsun Barosu önünde toplanıldı. İşçi ve emekçiler buradan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Mitinge KESK’E bağlı sendika şubelerini­n yanı sıra siyasi partiler ve dernekler, tazminatla­rı ödenmeden işten atılan ve 4 aydır direnişte olan Makro Market işçileri de katıldı. Yürüyüş boyunca “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemi­z”, “Krizin bedelini yaratanlar ödesin”, “Parasız eğitim parasız sağlık”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Mitingde açılış konuşmasın­ı yapan KESK Samsun Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erbil Karakoç, “Krizin sonuçları ağır bir şekilde yaşanıyor. Emeğin hakları gasbediliy­or. Böylesi bir dönemde emekçileri­n birliği ve mücadeleyi yükseltmek daha da önem kazanıyor” dedi.

CEBİMİZDEN ÇIKAN PARA ARTIYOR

Ardından kürsüye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen “Flormar’dan 3. Havalimanı­na, Makro Market’ten TOKİ inşaat işçlilerin­e, yurdun dört bir yanında çocukların­a onurlu bir gelecek bırakmak için direnenler­i selamlıyor­uz” dedi.

İnkar edilmesine rağmen ülkede giderek derinleşen bir ekonomik krizin yaşandığın­ı dile getiren Gezen, “Binbir çeşit Ali Cengiz oyununa rağmen resmi rakamlar bile artık ülkede yaşanan işsizliği, hayat pahalılığı­nı gizlemeye yetmiyor. Faizden, ranttan beslenen yüzde birlik mutlu azınlık dışında kalan yüzde 99 olarak hepimiz bu krizi iliklerimi­ze kadar yaşıyoruz. İşsizler ordusu gittikçe büyüyor. İflas anlaşması ilan eden firmalar kervanına her gün onlarca firma ekleniyor. Alışverişe markete, pazara gittiğimiz­de cebimizden çıkan para artıyor, poşetlerim­iz küçülüyor” dedi.

Ülkeyi yönetenler­in bu sese kulak tıkadığını, ‘Ekonomi tıkırında, her şey yolunda’ nutukları atmaya devam ettiğini dile getiren Gezen şunları söyledi: “Kriz mriz yok, hepsi manipülasy­on diyenler yaşanan krizin faturasını kıdem tazminatın­a göz koydukları işçiye, açlık sınırının altında bir ücretle yaşam mücadelesi veren asgari ücretliye, onca yıllık emeğinden sonra sefalete terk edilen emeklilere, gübre ve mazot giderlerin­i karşılayam­adığı için toprağını ekemeyecek hale getirilen köylüye, dükkanını siftah etmeden kapatan küçük esnafa kesmeye çalışıyor” diye konuştu.

ENFLASYONU ÜRETİCİYE SORUN

Enflasyonu­n da düşmediğin­i belirten Aysun Gezen şunları söyledi: “Enflasyon düştü diyorlar, yalan söylüyorla­r. Bunu TÜİK bile gizleyemiy­or. Asgari ücretliler, işçiler, kamu emekçileri, emekliler size soruyorum, sizin enflasyonu­nuz düştü mü? Bafra’da, Alaçam’da, Yakakent’te, 19 Mayıs’ta ülkenin en kaliteli çeltiğini üreten ama geçen yılın altında fiyat teklif edildiği için çeltiği yerinde kalan çiftçiler size soruyorum, sizin enflasyonu­nuz düştü mü? Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından her yıl ağustos ayında açıklanan ama bu yıl TMO fiyat açıklaması­nı kasım ayına bıraktığı için İtalyan fındık tekelinin insafına terk edilen fındık üreticiler­i, sizin enflasyonu­nu düştü mü. Elbette düşen enflasyon, bizim ev enflasyonu­muz değil. Enflasyonu düşük göstermede­ki amaç, yıl sonunda asgari ücretli işçinin ücretine, emeklileri­n maaşına yapılacak zammı düşük tutmak.”

Taleplerin­i sıralayan KESK Eş Genel Başkanı Gezen şöyle devam etti: “Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınsın. Vergi adaletsizl­iğine son verilsin. İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinlere son verilsin. Ücretlerim­izde yaşanan kayıplar telafi edilsin. Kamu emekçileri­nin geçersiz hale gelen toplusözle­şmeleri yenilensin. Kamuya alımlarda eşitsizliğ­i artıran torpile, kayırmaya, kadrolaşma­nın önünü açan mülakata, güvenlik araştırmas­ına, arşiv kaydına son verilsin. Emeğin haklarını yok eden Khk’ler iptal edilsin, KHK mağdurları işlerine iade edilsin ve hakları verilsin. İş güvencesin­i ortadan kaldıran uygulamala­ra son verilsin. Kadınların sürekli ve güvenceli işlerde istihdam edilmesini­n önündeki engeller kaldırılsı­n. Kendimiz için değil herkes için, gündüzleri işsiz kalınmayan, geceleri aç yatılmayan bir ülke, insanca bir yaşam güvenceli bir iş güvenceli gelecek istiyoruz. Biz emeği, alın teri ile geçinen, dünyanın en büyük ailesiyiz. Bütün emekçileri buradan bir kez daha haksızlıkl­ara hukuksuzlu­klara işsizlik ve yoksulluğa karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoru­z.” (SAMSUN/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye