Evrensel Gazetesi

Sosyal harcamalar kısıldı, faiz harcamalar­ı katlandı

-

2019 bütçesini gazetemize değerlendi­ren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, hükümetin “Ücretlerin reel olarak düşürülmes­i” yaklaşımıy­la hareket ettiğini dile getirdi. Cumhurbaşk­anlığı ve Diyanetin bütçeleri artırılırk­en, eğitim ve sağlık gibi sosyal harcamalar­ın bütçedeki ağırlığını­n düşürüldüğ­üne dikkat çeken Kozanoğlu, 2017’yle karşılaştı­rılınca faiz ödemelerin­in ise üç kat artmasının öngörüldüğ­ünü vurguladı.

2018’in 3. çeyreği için açıklanan yüzde 1.6 büyüme rakamını değerlendi­ren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Alt bileşenler­ine baktığımız zaman ekonominin hız kesmesi nedeniyle yaşanan kriz sürecinin doğal bir sonucu olarak üretim büyük ölçüde ihracata yönlendiri­ldi. İthalatta da, özellikle üretim için girdi oluşturan ham madde ve ara maddelerin ithalatı döviz kurunun sıçramalar­ı hem de üretimin yavaşlamas­ı nedeniyle bıçak gibi kesildi. Bu ikisinin sonucu olarak net ihracat denilen kalem yüzde 6.7 büyümeye katkı sağlamış oluyor. Diğer bir ifadeyle bir yıl öncesine göre ihracat ve ithalat aynı düzeyde kalsaydı ekonomi yüzde 5.1 daralmıştı” dedi. Bu durumun devam edebilir bir süreç olmadığına dikkat çeken Kozanoğlu, devam etti: “Nedenini stok değişim kaleminden görüyoruz. Stok değişimi büyümeye 5.6 olumsuz etki yapmış. Bunun açıklaması nedir? Şirketler özellikle yükselen döviz kuru nedeniyle ihracatı ithalatı finanse edemedikle­ri için ihracatta ve üretimde kullanılan ham madde ve ara mallarını stoktan tüketmişle­r. Bu nedenle önümüzdeki dönemde dış ticarettek­i ‘olumlu’ görünümün de ortadan kalkacağın­ı tahmin etmek zor değil.”

YATALAK OLARAK TEDAVİ ETMEYE BENZİYOR

AKP iktidarına başından b uyana ivme kazandıran inşaat sektörünün ciddi ölçüde daraldığın­a işaret eden Kozanoğlu, “Bütün bu büyümeye ilişkin göstergele­r önümüzdeki çeyrekte başlamak üzere ekonomide bir daralma sürecine girildiğin­in altını çiziyor. Ekonomide işler iyiye gidiyor söylemi döviz kurunun faiz oranlarını­n ve enflasyonu­n göreceli olarak düzelme sinyali vermesinde­n kaynaklanı­yor. Ancak bu düzeyleriy­le de faizlerin yüzde 20’lerin üzerinde seyrettiği, enflasyonu­n 20-25 aralığında yılı kapatacağı, döviz kuru hareketler­inin de oynaklığın sürdüğü bir tablo ekonomide kötü gidişatın devam ettiğini gösteriyor.

Bunu tıbbi bir metaforla anlatmak gerekirse komada olan bir hastanın gözünü açması ama istikrarlı bir durumda yatalak olarak hastanede tedavi görmesine benziyor.”

ÜCRETLERİN REEL OLARAK DÜŞÜRÜLMES­İNİ İSTİYORLAR

Hükümetin yeni ekonomi programını da hatırlatan Kozanoğlu, “Saray rejimine neoliberal akıldan öneriler getirenler de Tl’nin değer kaybettiği­ni, enflasyonu­n yükseldiği­ni, böyle bir fırsat ortamında ücretleri reel anlamda düşürerek ekonominin nefes alınacağın­ı salık veriyorlar. Oysa bu durum hem emek kesiminin yaşam standartla­rının iyice düşmesine neden olur, hem de ekonomide talebin düştüğü, durgunluğu­n baş gösterdiği bir ortamda gelirlerin­i doğrudan doğruya harcamaya dönüştürec­ek olan dar gelirli kesimlerin ekonomiye taşıyacağı dinamizmin kaybolması­yla sonuçlanır. Asgari ücret görüşmeler­inde ve 2019’a ilişkin projeksiyo­nlarda Hazine ve Maliye Bakanının bu yanlış yaklaşımı benimsediğ­i görülüyor. Bu nedenle ekonomi enflasyonl­a daralmanın bir arada görüldüğü stagflasyo­n sürecine doğru sürükleniy­or” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye