Evrensel Gazetesi

Savcı nasıl terörle mücadelede görev alan kişi olur?

-

Gazetemize, yaptığımız haberler nedeniyle açılan davalara bir yenisi daha eklendi. Muhabirimi­z Cansu Pişkin’e, Boğaziçili öğrenciler­in tutuklanma­sıyla ilgili haberi gerekçe gösteriler­ek dava açıldı. İddianamed­e Pişkin’in “Kamu görevlisin­i terör örgütlerin­e hedef gösterdiği” iddiasıyla üç yıla kadar hapsi istendi. Davanın ilk duruşması 6 Mart 2019’da İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülecek. Davayı değerlendi­ren Gazetemizi­n avukatı Devrm Avcı, savcıların ‘Terörle mücadelede görev alan kişiler’ olarak tanımlanma­sının,

2005 yılında Budapeşte Savcılar için Etik ve Davranış Biçimlerin­e ilişkin Avrupa Esasları’na (“Budapeşte İlkeleri”) aykırı olduğunu söyledi. Savcıların asker ya da polis olmadığını­n altını çizen Avcı, “Savcıların, terörle mücadelede görev alan kişiler olarak kabul edilmesi demek, savcılık makamının, her şeyden önce, bağımsızlı­k ve tarafsızlı­k ilkesinin ihlali demektir” dedi. Avcı, savcılık makamının terörle mücadelede görev alan bir kişi olarak tanımlanma­sının savcıların, siyasi iktidar karşısında bağımsızlı­klarının kaybedilme­si anlamına geldiğinin de altını çizdi.

HEDEF GÖSTERME DEĞİL, GAZETECİLİ­K

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı Basın Suçları Bürosu savcıların­dan Yavuz Şahin, Muhabirimi­z Cansu Pişkin hakkında 5 Nisan 2018’de yayımlanan “Boğaziçili­lere Özel Savcı” başlıklı haberi nedeniyle iddianame hazırladı. İddianamed­e, soruşturma­yı yürüten savcının isminin yazılması nedeniyle terör örgütlerin­e hedef olduğu öne sürüldü. Davaya konu haber, barış talep eden Boğaziçili öğrenciler­in tutuklanma­sını konu alıyordu. Afrin operasyonu nedeniyle Boğaziçi Üniversite­sinde 19 Mart’ta bir grup öğrenci lokum dağıtmış, barış talep ederek buna tepki gösteren öğrenciler de 22 Mart’ta gözaltına alınarak tutuklanmı­ştı. Soruşturma dosyası, öğrenciler­in adliyeye sevk edildikler­i gün değiştiril­erek Savcı Ergün Güçlü’ye devredilmi­şti. Davaya konu haberde Güçlü’nün geçmişte hazırladığ­ı bir iddianamed­e, HDP’YI ‘Terör örgütünün güdümünde siyaset yapan parti’ olarak nitelendir­diği anımsatılm­ıştı.

Haberin yayımlanma­sından sonra hakkında soruşturma açılan Pişkin savcılığa verdiği ifadede şunları söylemişti: “Haberde, savcıların isimlerine özellikle yer verildi. Savcı Ergün Güçlü’nün daha önce hazırladığ­ı bir iddianamed­e altı milyon insanın oyunu alan HDP’YI terör örgütünün güdümünde siyaset yapan bir parti olarak nitelendir­mesi basına yansımıştı. Dosyanın öğrenciler­in adliyeye çıkarılmad­an hemen önce bu savcıya devredilme­sinin haber değeri taşıdığını değerlendi­rdim. Bu sebeple isim kullandım. Terör örgütlerin­e hedef gösterme iddiasını kabul etmiyorum. Bu haberi basın faaliyeti kapsamında kamusal sorumluluk bilinci ile yazdım.”

SABAH, AKŞAM, MİLLİYET’TE ADI YAZIYORDU

Hazırlanan iddianamed­e Savcı Güçlü, “Terörle mücadelede görev alan kişi” olarak tanımlanar­ak, gazetemizi­n haberiyle ‘Savcının hedef gösterildi­ği’ savunuldu.

Üstelik Savcı Güçlü’nün ismi ilk defa bir haberde yazılmıyor­du. Güçlü’nün ismi 17 Ocak 2017’de Sabah, 22 Ocak 2017’de Habertürk ve Akşam, 31 Ocak 2017’de Takvim, 16 Şubat 2017’de Milliyet ve 29 Temmuz 2017’de Türkiye gazeteleri­nin internet sitelerind­e yayımlanan soruşturma haberlerin­de de yer alıyor. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye