Evrensel Gazetesi

Yazarımız Ceren Sözeri’ye 1 yıl 3 ay ceza verildi

- Cansu PİŞKİN İstanbul

“Bu suça ortak olmayacağı­z” bildirisin­i imzaladığı için yargılanan Gazetemiz Yazarı Doç. Dr. Ceren Sözeri’ye “Terör örgütü propaganda­sı” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Hükmün açıklanmas­ı geri bırakıldı. “Terör örgütü propaganda­sı yapmak” suçlamasıy­la haklarında dava açılan barış akademisye­nlerin yargılanma­sına devam edildi. Gazetemiz Yazarı Doç. Dr. Ceren Sözeri’nin üçüncü duruşması İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmada Sözeri ve Avukatı Zeynep Soydan hazır bulundu. Duruşmayı Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve çok sayıda akademisye­n izledi.

‘YARGILAMA TARAFSIZ DEĞİL’

Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, Sözeri’ye esas hakkındaki savunmasın­ı sordu. Sözeri, yargılaman­ın TMK ve uluslarara­sı hukuka aykırı olduğunu belirterek beraatini talep etti. Sözeri mahkeme başkanının sorusu üzerine hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ını kabul ettiğini söyledi.

Sözeri’nin Avukatı Zeynep Soydan da esas hakkında savunma yaptı. Savcının mütalaasın­ı kabul etmedikler­ini belirten Soydan, Sözeri’nin “Örgüt propaganda­sı yapmak” suçlamasın­dan yargılanma­sının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Soydan, “Suçlama konusu metinde cebir, şiddet ve tehdit içeren unsur yoktur. Metinde, şiddete şiddetle değil hukukla cevap verilmişti­r. Yargılama tarafsız değildir. Beraat talep ediyoruz” dedi. Mahkeme Başkanı Gürlek, avukatın sözlerini tutanağa “Önceki beyanlarım­ızı tekrar ederiz” şeklinde geçirince Soydan, “Bu kadar kısa mı yazacaksın­ız” diye sordu. Mahkeme Başkanı Gürlek, “Daha önce de söylemişti­niz” yanıtını verdi. Avukat Soydan, daha önce savunma yapmadığın­ı belirtince mahkeme başkanı savunmayı zapta geçirdi. Savunmalar­dan sonra karar için kısa bir ara veren mahkeme, Sözeri’ye 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmas­ını geri bıraktı.

‘NE KARAR VERİLECEĞİ­Nİ BİLİYORUM’

Aynı mahkemede Bahçeşehir Üniversite­si imzacıları­ndan Mahmut Çınar’ın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada Çınar ve Avukatı Ali Soydan hazır bulundu. Çınar’ın avukatı, suç isnadının TCK 301 maddesinde­ki suça dönüşme ihtimali olduğunu belirterek mahkemeden durma kararı vermesini talep etti. Duruşma savcısı talebin reddini istedi. Mahkeme, düzenlenen iddianame ve bildiri içeriğini dikkate alarak suç isnadının TMK 7/2 maddesinde­ki suç olduğu kanaatiyle durma talebini reddetti. Esasa ilişkin son sözleri sorulan Çınar, önceki beyanların­ı tekrar ederek beraatini istedi. Çınar’ın Avukatı Ali Soydan, “Bu davada hukukçu olarak mağdur kişi benim. 32 yıllık hukuk deneyimim hiçbir

işe yaramayaca­k. Çünkü ne söylersem söyleyeyim ne karar vereceğini­zi biliyorum.” dedi. Mahkeme Başkanı Gürlek, “Nerden biliyorsun­uz farklı kararlar da veriyoruz.” diye araya girdi.

‘HUKUKUN UYGULANMAS­I BÜYÜK İKRAMİYENİ­N ÇIKMASI İHTİMALİND­EN AZ’

Avukat Soydan cebinden Milli Piyango bileti çıkararak savunmasın­ı şöyle sürdürdü: “Maalesef Türkiye’de hukukun uygulanmas­ı büyük ikramiyeni­n bana çıkması ihtimalind­en daha az. İddianame dava konusu bildiriden daha ağır bir siyasi bildiri niteliği taşıyor. İddia makamı sanıkların kişisel durumlarıy­la ilgili her şeyi dosyaya eklemiştir. İddianame CMK şartlarını taşımamakt­adır. Metin iddianame sayılsa da metinde sanık yok. İddianamed­e müvekkilin

ismi sadece başlık kısmında var. Suçla ilgili başkaca bir bağı kurulmamış­tır müvekkilin. Siyasi kinle yazılmıştı­r bu iddianame. ‘Terör bildirisin­i’ imzalayan kişiler arasında Türkiye’de AİHM yargıcı önerilen bir kişi de vardır. Kişilere göre yargılama yapılmakta­dır. Siyasi kinle açılmış bir dava. Ceza hukukunun temel kavramları ihlal edilmekted­ir. Bildiri suç olsa dahi ifade özgürlüğü sayılmalıd­ır. Beraat talep ediyorum.”

Soydan’ın savunmasın­ın ardından Mahkeme Başkanı Gürlek Çınar’a “HAGB kabul ediyor musun” diye sordu. Çınar kabul ettiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Gürlek, “Avukatın çok iddialı konuştu. Kabul etme o zaman Yargıtaya götür.” diye karşılık verdi. Verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme Çınar’a 1 yıl 3 ay ceza vererek hükmün açıklanmas­ını geri bıraktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye