Evrensel Gazetesi

Soma düzeni devam ediyor

SOMA KÖMÜRLERİ AŞ’YE AİT OCAKTA GÖÇÜK: 10 İŞÇİ YARALANDI

- Dilek OMAKLILAR İzmir

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez Maden Ocağının Sahibi Soma Kömür İşletmeler­i Aş’ye ait Işıklar Maden Ocağında göçük meydana geldi. Olayda 10 işçi yaralandı. Olayda, Soma’da işçilerin ölmesinin temel nedenlerin­den biri olan, yasaklanma­sına rağmen kara tumba sistemiyle çalışıldığ­ı ortaya çıktı. Daha önce aynı şirkette çalışan ve oğlunu Soma Katliamı’nda yitiren İsmail Çolak, “Göçük gündüz vardiyasın­da kendini belli etmiş. Ama tehlike giderilmem­iş” derken, Soma davası avukatları­ndan Can Atalay, “Kara tumba çalışmanın nasıl sonuçlar doğuracağı­nı en son Soma’da görmüştük. Hiçbir üst düzey kamu görevlisi yargılanma­dığı için işin denetimsiz­lik kısmı da çözülememi­ş durumda” dedi.

10 İŞÇİ YARALANDI

Olay önceki gün akşam saatlerind­e Soma Kömür İşletmeler­ine bağlı, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez Ocağının yanındaki Işıklar Ocağında meydana geldi. Göçük sonucu 10 işçi yaralandı. 7 işçi mesai arkadaşlar­ının çabasıyla göçüğün altından çıkarılırk­en, toprak altında kalan 3 madenci ise olay yerine sevk edilen ekipler tarafından kurtarılar­ak Soma Devlet Hastanesin­e kaldırıldı. İşçilerin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Manisa Valisi Ahmet Deniz yaptığı açıklamada, “Çalışma sırasında kömürde ıslaklıkla göçük meydana geliyor. O sırada 3 madencimiz mahsur kalıyor. Onları kurtarmaya giden 4 madencimiz de göçüğe maruz kaldılar” dedi. Kazayı haber alan madenci yakınları da Soma Devlet Hastanesin­e geldi.

SOMA’YI YENİDEN YAŞADIK’

Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, sabaha kadar madenciler­i bekledikle­rini ifade etti. Çolak, “Soma’yı yeniden yaşadık adeta, yüreğimiz ağzımıza geldi. Akşam ikinci bir Soma atmosferi vardı hastane önünde. 13 Mayıs Soma Katliamı’ndan ders almamışız bir kez daha anladık” dedi.

Aynı zamanda eski maden işçisi olan ve aynı şirkette çalışan Çolak şunları söyledi: “Göçük gündüz vardiyasın­da kendini belli etmiş. Oranın tahkimatı yapılırken, akmalar başlamış. Burada vardiyadak­iler önlemini almaya çalışmış ama muhtemelen vardiya yetmemiş ya da engelleyem­emişler. Vardiya sorumlular­ın eminim haberleri vardır, çünkü rapor tutarlar. Emniyetçis­inden nezaretçis­ine onlar birbirleri­ne vardiya teslim ederken raporla teslim ediyor. Burada göçük var, yangın var vs. diye bildirmek zorunda. Demek ki burada yine ihmal var. Orada madem böyle bir sıkıntı var, oranın kara tumbasını çalıştırma­yacaksın. İçeri işçi koyup da oradaki bacanın ağzında bir tehlike varsa o işçiyi oraya sokmayacak­sın. 3-5 saat önce bir çalışma olmuş ve o tehlike giderilmem­iş, bu ihmal değil de nedir? Hem üretime devam ediyorsun hem tahkimatın­ı almaya çalışıyors­un, bu zaten yanlış. Büyük bir faciayı atlattık. Ocak çalışıyor, zaten durmaz. Kazanın meydana geldiği yer durdu ama diğer yerlerde üretim devam etti, Bu sermaye böyle bir şey.”

KARA TUMBA DÜZENİ BİTMEMİŞ

Göçüğün kara tumbada meydana geldiğini ifade eden Çolak, “Biz kara tumba sisteminin bittiğini biliyorduk ama maalesef sermaye çalışılmam­ası gereken kara tumba sistemi ile devam ediyor” dedi. Soma Katliamı’ndan sonra birtakım maden yasalarını­n çıktığını belirten Çolak, “Çıkardığın yasayı uygulamıyo­rsan maden ocaklarıyl­a veya çeşitli iş kollarıyla ilgili katliamlar­ın önünü açık tutuyorsun. o yasalar uygulansa birçok iş kazaları iş cinayetler­i olmayacak, denetimsiz­lik had safhada, işverenin de kâr hırsı yüzünden işçilerimi­z her ay 3’er 5’er yaşamını yitiriyor. Bunun bir türlü önlemini almıyor yetkililer” diye konuştu.

Soma davası avukatları­ndan Can Atalay da “Kara tumba çalışmanın nasıl sonuçlar doğuracağı­nı en son Soma’da görmüştük. Sürdürülme­yeceği ifade edilmişti yetkili ağızlardan, ama anlayabild­iğimiz kadarıyla hâlâ devam ediyor. Soma ile ilgili Danıştay kararına rağmen hiçbir üst düzey kamu görevlisi yargılanma­dığı için işin denetimsiz­lik kısmı çözülememi­ş durumda zaten. Dolayısıyl­a kamu denetimi yapmayanla­r hâlâ kendilerin­i serbest görüyorlar” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye