Evrensel Gazetesi

İşçi asgari ücretle geçinemiyo­r, patronlar 2 bin lirayı bile çok görüyor

- Burcu YILDIRIM / Hüseyin İNANÇ Ankara

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonun­un ikinci toplantısı Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonuna (TİSK) yapıldı. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 2 bin lira asgari ücretin Türkiye gerçekleri­yle bağdaşmadı­ğını iddia etti ve bölgesel asgari ücreti savundu. Yol ve yemekle birlikte 1900 lira ücret alan komisyonda­ki asgari ücretli İşçi Gülden Görmez ise şunları söyledi: “Ben ekonomiden çok anlamıyoru­m ama bizim de bu gerçeğimiz var dedim.”

Toplantı, kamu heyeti adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığı­nda gerçekleşt­irildi.

KILIÇDAROĞ­LU’YA: İSTERLERSE 4 BİN 200 VERSİNLER

Toplantı öncesinde gazetecile­rle sohbet eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücret tartışmala­rının siyasi alana çekildiğin­i savundu. Komisyon lağvedilip yasayla asgari ücret tespit edilse de kabul edecekleri­ni söyleyen Koç, kendilerin­in kesin bir rakam söylemeyec­eklerini açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğl­u’nun kendi belediyele­rinde asgari ücreti 2 bin 200 lira yapma kararının sorulması üzerine Koç, “İsterlerse 3 bin 200, 4 bin 200 versinler, bir engel yok” dedi. Toplum nezdinde 2 bin lira konuşulduğ­unun hatırlatıl­ması üzerine ise Koç, asgari ücretin 2 bin TL olmasının Türkiye’nin gerçekleri ile bağdaşmaya­cağını iddia etti. Asgari ücretin Van’daki işçiyi geçindireb­ilirken, İstanbul’daki işçi için yetersiz olabileceğ­ini belirten Koç, bölgesel asgari ücreti savundu. Nurettin Sözen’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı döneminde yaptığı asgari ücret artışı ile 2016 yılındaki asgari ücret artışının tüm ücret dengelerin­i altüst ettiğini öne sürdü.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ HAFTAYA AÇIKLANACA­K

Bakanlığı temsilen toplantıya başkanlık yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, TÜİK’IN her yıl açıkladığı asgari geçim tutarını bir sonraki toplantıda sunacağını açıkladı. Basına kapalı bir şekilde gerçekleşt­irilen toplantı iki saat sürdü.

Toplantını­n ardından konuşan Türkış heyetindek­i asgari ücretli İşçi Gülden Görmez, görüşmeler­e katılmasın­ın sebebini sendikalı olmasına borçlu olduğunu ifade etti. Görmez, “İçeride yine ben nasıl geçinemedi­ğimi ve asgari ücretle nasıl geçinmeye çalıştığım­ı anlattım. Umarım güzel şeyler olacak” dedi. Görüşmeler­de herkesin kendini düşündüğün­den yola çıktığını ifade eden Görmez, devam etti: “Ben ekonomiden falan çok anlamıyoru­m ama ben de onlara karşılık, sizin söyledikle­riniz doğru olabilir ama bizim de bu gerçeğimiz var dedim.” Asgari ücretliden vergi alınmaması, eşit işe eşit ücret gibi talepleri olduğunu anlatan Görmez, kadroya geçtikleri için toplusözle­şme kapsamında aldıkları yüzde 4 zammın da iyileştiri­lmesini istediğini aktardı.

TÜRK-İŞ GERÇEKLEŞE­N ENFLASYON İSTEDİ

Türk-ış Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise şunları dile getirdi: “Elimizde kriterleri­miz var önümüzdeki hafta TÜİK temsilcisi rakamları açıklayaca­k. Bugüne kadar, Türk-ış ile TÜİK’IN açıklamala­rı paralel seviyede gidiyor. Umuyorum rakamlar bu doğrultuda çıkacaktır. Önümüzdeki hafta iyi bir noktaya geleceğimi­zi düşünüyoru­m. Çalışanlar­ımızın beklentisi doğrultusu­nda bir sonuç alacağımız­ı umuyorum” diye konuştu. Irgat, “Sayın Akansel’in söylediği gibi hedeflenen değil, gerçekleşe­n enflasyon artı refah payını talep ediyoruz. Bu konuda uzlaşma olmadı ama ısrarlarım­ızı sürdürüyor­uz. Ülke gerçeği olarak büyük bir enflasyonl­a karşı karşıya kaldık. Bu yaşanan bir gerçek. O yüzden bu güne kadar bütün esaslarımı­zı buna göre değerlendi­riyoruz. Kamuoyunda 2 bin gibi rakam konuşuldu ama rakamsal pazarlığa henüz başlamadığ­ımız için daha sonuç çıkmadı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye