Evrensel Gazetesi

Vergi dışı bırakılmal­ı grev hakkı olmalı

DİSK’TEN ASGARİ ÜCRET EYLEMİ:

-

Türkiye Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu (DİSK) ülke genelinde yaptığı eylem ve açıklamala­rla asgari ücretin 2800 liraya yükseltilm­esini istedi. DİSK “Asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenme­lidir. Uyuşmazlık durumunda grev dahil toplu eylem hakkı tanınmalı” talebini dile getirdi.

İstanbul’da Çalışma ve İş Kurumu önünde gerçekleşt­irilen eyleme CHP İzmir Milletveki­li Kani Beko da katıldı. “Asgari değil insanca yaşam”, “Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları­nın atıldığı eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret işçisinden işsizine, emeklisind­en, kamu çalışanına kadar herkesin çalışma ve yaşam koşulların­ı belirleyen en temel unsurdur. Herhangi bir pazarlık değil, en önemli bölüşüm mücadelesi­dir” dedi.

ANTİDEMOKR­ATİK YAPIYA SON VERİLMELİ

Asgari ücretin antidemokr­atik biçimde belirlendi­ğini dile getiren Çerkezoğlu, “DİSK olarak her şeyden önce bu antidemokr­atik yapıya son verilmesin­i, bütün konfederas­yonların söz ve karar sahibi olması gerektiğin­i söylüyoruz. Uyuşmazlık durumunda genel grev dahil olmak üzere toplu pazarlık istiyoruz. Asgari ücret toplumsal mesele olarak görülürse yaşanabili­r bir gelir dağılımı eşitliğini kurabiliri­z diyoruz” diye konuştu.

AİLE BAZ ALINMALI

“Ağustos ayı ortasından itibaren girilen ve derinleşen krizle beraber 2019 asgari ücreti her zamankinde­n fazla önem taşımaktad­ır” diyen Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Hepimizin geliri yarı yarıya azaldı. Hükümetin yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 20.8 iken şimdiden yüzde 25’leri gördü. Asgari ücret dolar karşısında da değer kaybetti. İğneden ipliğe dışa bağımlı hale getirilen bu ülkede 2019 asgari ücreti açısından işçilerin gözü kulağı asgari ücret tespit komisyonu masasında. Asgari ücretin belirlenme­si sürecinde uluslarara­sı standartla­ra uyulmuyor. Türkiye’de hala asgari ücret tek bir işçi baz alınarak hesaplanıy­or. TÜİK’IN dahi asgari ücret tespit komisyonun­a verdiği rakamın altında rakam belirliyor­lar. TÜİK’IN geçen sene hesapladığ­ı rakamın 300 liranın altında asgari ücret belirlendi.”

Tuzla'da da bir araya gelen işçiler,

İçmeler Köprüsünde açıklama yaptı. Açıklamayı DİSK Başkanlar Kurulu Üyesi Kanber Saygılı yaptı. Asgari ücretin sıradan bir pazarlık olmadığını söyleyen Saygılı, burada sağlanacak bir kazanımın tüm işçi sınıfının kazanımı olacağını vurguladı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye