Evrensel Gazetesi

Seçimi bırak asgari ücrete bak

- Bir işçi Dilovası/kocaeli

GEBZE Dilovası EMİS sanayisind­e küçük bir fabrikada çalışıyoru­m. Sayımız 30 civarında. Çoğumuz asgari ücretli. Asgari ücret arttı mı aldığımız ücret artıyor, bunun dışında bir şey almıyoruz. Bir de fazla mesai alıyoruz. Günde 12 saat çalışıyoru­z. Sabah 8 akşam 8. Bekarım evlenmem de bu gidişle. Ama ailem sıkıştırıy­or evlen diye Çalıştığım işte bir gelecek görmüyorum, bu nedenle başka işler bakıyorum. Ama ortaokulu bitirdim iş yok, en ufak bir iş için bile torpil lazım. Liseyi okuyamadık, iyi bir meslek sahibi olmayı beceremedi­k ama böyle diye düşük asgari ücrete talim etmek zorunda mıyız?

Bizi çalıştıran­ların durumları çok iyi. Güzel evlerde oturuyorla­r, pahalı arabalara biniyorlar, lüks içinde yaşıyorlar. Tamam para koymuşlar, fabrika iş yapar mı yapmaz mı diye risk almışlar fakat neticede çok para kazanıyorl­ar. Durum buyken bize niye asgari ücret veriyorlar, mesaimizde­n kırpıyorla­r. Allah’tan bile korkmuyorl­ar. Çalışma süremiz sözde 8 saat gel bunu patrona anlat. “Niye 12 saat çalışıyoru­z, çünkü para yetmiyor” dediğimizd­e “İşe girmek için sırada bekleyenle­r var işte kapı” deyip kestirip atıyor.

Üniversite mezunları bile işsiz, iş bulmakta zorluk çekiyor. Mecburen sesimizi çıkarmıyor­uz. İşsiz kalmak daha zor. Böyle yaşamaya alışacağız gibi. Ücret azlığı, mesai fazlalığı... Doğrusu yorulsak da fazla mesaiye mecbur kalıyoruz. Bütün bunlara karşı çık demek kolay. Gel bir de benim tarafımdan bak, hiçbir mesleğim yok. Hadi bu işten çıktık diyelim sanki Dilovası Emıs’teki başka fabrikalar farklı mı? Dünya dolusu işsiz varken bu işler zor gibi geliyor bana.

Fabrika biz işçilerin iflahını kesiyor, her dakika koşturuyor­lar bizi. İşe git gel günde 13 saati buluyor. Geriye kalan vakitte ne yapalım eş dost akrabaları­mız var, uyumamız da gerekiyor. Memlekette neler olup bittiğinde­n habersiz yaşıyoruz. En iyi yaptığımız şey televizyon seyredip arkadaşlar­la kahvede okey oynamak. Başımızdak­iler adalet, kalkınma, hakkaniyet laflarını dillerinde­n düşürmüyor­lar. Fakir fukara dostu oldukların­ı söylemeler­ine de alıştık. Şimdiye dek pek bi’şey yapmasalar da bu yıl ki asgari ücret için bir şeyler yapmaların­ı bekliyoruz. Hem Müslüman zulmetmez, çalışanın hakkını yemez, biz ailemizden ağzı az çok laf yapanlarda­n öğrendiğim­iz bu. Ama işin içine para girdimi işler biraz karışıyor gibi geliyor bana. Bizde birçok arkadaşımı­z asgari ücret en az 2 bin 300 olmalı diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye