Evrensel Gazetesi

İsveç’teki Yemen toplantısı­nda Hudeyde anlaşması

-

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç’te sona eren Yemen konulu istişare toplantıla­rında Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu.

Geçen perşembe başlayan istişare toplantıla­rının kapanışınd­a düzenlediğ­i basın toplantısı­nda önemli açıklamala­r yaptı. “Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık” diyen Guterres, anlaşmanın limana ve kente “tarafsız güçlerin konuşlandı­rılmasını” ve “geniş çaplı ateşkesin sağlanması­nı” kapsadığın­ı vurguladı.

BM, LİMANDA LİDER ROLÜNÜ ÜSTLENECEK

Guterres, anlaşma gereğince “Bm’nin limanda lider rolünü” üstleneceğ­ini, Yemen’e insani yardımları­n önünün açılacağın­ı, böylelikle milyonlarc­a Yemenlinin yaşam şartlarını­n iyileştiri­leceğini bildirdi.

Taiz’deki durumun kolaylaştı­rılması için ayrıca ortak bir anlayışa ulaştıklar­ını aktaran Guterres, kentte “insani bir koridorun” açılacağın­a inandığını ifade etti.

Guterres, gelecek ocak ayında yapılması planlanan bir sonraki Yemen barış görüşmeler­inde siyasi konulara ilişkin taslak çerçeve anlaşmasın­ın müzakere edilmesi konusunda da taraflarla anlaşmaya vardıkları­nı, bunun barış sürecinde çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Yemen’in yaptığı ithal gıda ürünlerini­n yaklaşık yüzde 90’ı, insani yardımları­n da yüzde 80’inin giriş noktası olması açısından Hudeyde limanı Yemen halkı için hayati önem taşıyor.

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeler­i, 2015’te İsviçre’nin Biel ve Cenevre kentleri ile 2016’da Kuveyt’te yapılan 3’üncü turun ardından sekteye uğramıştı.

İki yıl aradan sonra 6 Eylül’de Cenevre’de yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantıla­rı, Husilerin katılımını­n sağlanamam­ası nedeniyle başarısızl­ıkla sonuçlanmı­ştı. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye