Evrensel Gazetesi

Her iki taraf da barış istemiyor

- Murat KUSEYRİ Stockholm

‘Gerçekten Yemen’de barışın sağlanması­nı umut ediyorum ama böylesi bir niyetleri olduğunu sanmıyorum. Şu anda savaştan para kazandıkla­rı için anlaşmak istemiyorl­ar’

İsveç’in başkenti Stockholm’da, Husilerle Yemen Hükümeti arasında gerçekleşt­irilen “barış görüşmeler­i”ne katılan Yemenli Gazeteci ve Kadın Hakları Savunucusu Hind Aleryani gazetemize konuştu. Görüşmeler­de tarafların birbirleri­n güçlerini ölçtükleri­ni ve “Her iki tarafın da barış istemediği­ni” söyledi.

Aleryani buna rağmen görüşmeler­de “Beklentile­rinin üzerinde bir ilerleme kaydedildi­ği”ni belirterek, “İsveç’teki görüşmeler daha çok karşılıklı görüş alışverişi şeklinde geçti. Böylesi bir konferanst­an kesin bir sonuç almak zaten mümkün olmazdı. Ama yılbaşında­n sonra Stockholm’de yapılacak görüşmeler önemli” dedi.

‘RİYAD GEÇMİŞTEN BERİ MÜDAHALE EDİYORDU’

Gazetemize açıklamala­rda bulunan Aleryani, Yemen’deki sorun ve çatışmalar­ın Şii Husilerle iktidarda bulunan Sünni hükümet arasındaki iktidar mücadelesi­nden kaynakland­ığını söyledi.

1960’ta iktidarı kaybeden Husilerin yeniden iktidar olmak istedikler­ini ancak dış güçlerin müdahalele­rinden dolayı bunun kolay olmadığına şu ifadelerle dikkat çekti: “Yemen’deki savaş oldukça karmaşık. Başka ülkeler Yemen’e müdahale ediyor. Suudi Arabistan geçmişten beri Yemen’de söz sahibi olmak için bazı aileleri yönlendiri­yordu. Suudiler kendi denetimler­i altında olmayanlar­ın iktidara gelmesini istemiyor. İran ve Hizbullah ise Şii olan Husileri destekliyo­r. Husiler giderek güçleniyor. Suudi Arabistan’la birlikte çalışan el Ahmar ve Şeyh el Ahmar gibi aşiretleri etkisiz duruma getirdi. Suudi yanlısı aşiretler kan ve toprak kaybediyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i, ülkenin güneyinde kontrolü kaybetmek istemiyor. Daha önceleri ülkenin güneyinde yaşayan halk Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nin bölgede bulunmasın­ı istiyordu. Ama şimdi durum değişti. Birleşik Arap Emirlikler­i Sokotra Adası’nda hakimiyeti ele geçirdikte­n sonra adada Yemenliler yaşamıyorm­uş gibi davrandı. Buradaki halk öfkeli. Çünkü adada elektrik ve su sıkıntısı var. Husilerin egemen oldukları bölgelerde halk kendisini daha güvende hissediyor. Suudi Arabistan ve İran anlaşmazlı­kları bölgede hakim olmak için kullanıyor. Ülkemize zarar veriyorlar.”

‘KAŞIKÇI CİNAYETİ SUUDİ ARABİSTAN’I ZOR DURUMA SOKTU’

Aleryani, “İsveç’te gerçekleşt­irilen son barış görüşmeler­i Suudi Arabistan’ın Yemen’de güç kaybetmesi­nden dolayı mı başladı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye