Evrensel Gazetesi

‘ERKEKLER SAVAŞTA OLDUKLARI İÇİN KADINLAR ÇALIŞMAK İÇİN DIŞARI ÇIKABİLİYO­R’

-

“Bu, barış görüşmeler­inin yeniden başlamasın­ın bir nedeni. Son dönemlerde Suudi Arabistan uluslarara­sı planda çok prestij kaybetti. Özellikle de Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmes­inden sonra. Kaşıkçı cinayeti Suudi Arabistan’ı zor duruma soktu. Tüm dünyanın tepkisini çekti. Ayrıca tüm dünya Yemen’deki açlık ve yoksullukt­an söz ediyor. Suudi Arabistan başka seçeneği olmadığı için barış görüşmeler­inden yana olmak zorunda kaldı.”

Aleryani, Kaşıkçı’nın neden öldürüldüğ­ü sorusunu ise “Kaşıkçı, Suudi Arabistan

AYNI zamanda bir kadın hakları savunucusu olan Aleryani, Tawafug (Barış ve Güvenlik için Kadın Anlaşması” adlı örgütte çalışıyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletleri­n kadın örgütü “UN Women” tarafından barış görüşmeler­ine katılması için davet edildi.

2011 yılındaki Arap ayaklanmal­arı sırasında Yemen’deki kadınların bazı hakları elde edeceği umuduna kapıldıkla­rını ancak baharın kışa dönmesiyle birlikte kadınların somut kazanımlar elde edemedikle­ri belirttikt­en sonra şunları kaydetti: “Yemen’deki savaşın kadınlara tek faydası iş yaşamına atılmaları oldu. Erkekler savaşta oldukları için kadınlar da çalışmak için dışarıya çıkıyor. Aileler eskiden kız çocukların­ın çalışmalar­ını istemezler­di ama bugün kız çocukları aileyi geçindirme­k için çalışmak zorunda” rejiminin adamıydı. Daha önce Prens Selman’a yakındı. Daha sonra muhalefetl­e hareket etmeye başladı. Suudilerin tüm sırlarını bildiği için tehlike oluşturuyo­rdu. Bu nedenle ortadan kaldırıldı” diyerek yanıtladı.

‘BEKLENTİMİ­N ÜZERİNDE İLERLEME KAYDEDİLDİ’

Stockholm’de düzenlenen konferanst­a tarafların esir değişimi konusunda görüş birliğine vardığını söyleyen Aleryani, “8 bin esir karşılıklı olarak değiştiril­ecek. Ama Hudeyda Limanında çatışmalar hâlâ

Aleryani, Husiler ve hükümetin görüşmeler­de güç denemesi yaptıkları­nı ve bir birlerin güçlerini ölçtükleri­ni belirterek, “Bence her iki taraf da barış istemiyor. Gerçekten barışın sağlanması­nı umut ediyorum ama bunların böylesi bir niyetleri olduğunu sanmıyorum. Eğer barıştan para kazanırlar­sa barışı gerçekleşt­irirler ama şu anda savaştan para kazandıkla­rı için anlaşmak istemiyorl­ar” dedi.

Savaşın bitmesi durumunda Yemen hükümetini­n Suudi Arabistan’dan para alamayacağ­ı kaygısı taşıdığını söyleyen Aleryani, “Bu görüşmeler­in sonunda bazı anlaşmalar olacak ama barış olmayacak. Yanılıyor olabilirim ama benim kanaatim böyle” değerlendi­rmesini yaptı.

 ??  ?? Yemen’deki çatışmalar en çok çocukları etkiliyor (Fotoğraf: AA)
Yemen’deki çatışmalar en çok çocukları etkiliyor (Fotoğraf: AA)
 ??  ?? Yemenli Gazeteci Hind Aleryani (Fotoğraf: Murat Kuseyri)
Yemenli Gazeteci Hind Aleryani (Fotoğraf: Murat Kuseyri)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye