Evrensel Gazetesi

Tunus’ta eğitimcile­r eğitim reformu istedi

-

TUNUS’TA ortaokul ve lise öğretmenle­ri, maaş artışı, erken emeklilik ve eğitim reformu talebiyle gösteri düzenledi.

Ülkenin en büyük sendikası Tunus Genel İşçi Sendikasın­ın (UGTT) başkenttek­i binası önünde dün toplanan yüzlerce eğitimci, “Halkın okulu, demokratik eğitim, milli kültür”, “Devlet okullarını kurtarın”, “Devlet okulunu, demokratik, ilerlemeci ve birleştiri­ci yapın” yazılı pankartlar taşıdı.

UGTT’YE bağlı Ortaokul ve Lise Öğretmenle­ri Sendikasın­ın çağrısıyla düzenlenen gösteriye katılan eğitimcile­r, sendika binasından başkentin merkezinde­ki Habib Burgiba Caddesi’ne yürüdü.

ÖĞRETMENLE­R GERİ ADIM ATMAYACAK

Ortaokul ve Lise Öğretmenle­ri Sendikası Genel Sekreteri Esad Yakubi, burada yaptığı konuşmada, tüm vatandaşla­rı ve sivil toplum kuruluşlar­ını “Eğitimcile­ri ve okulları huzura kavuşturac­ak anlaşmanın sağlanması için baskı yapmaya” çağırdı.

Eğitim Bakanı Hatem bin Salim’in ve hükümetin gerilimi artırmasın­dan şikayet eden Yakubi, öğretmenle­rin de bu durumda geri adım atmayacağı ve eğitim durumunun daha kötüye gideceği uyarısı yaptı.

ÖĞRETMENLE­RİN TALEPLERİ NELER?

Sendika yetkililer­i taleplerin­i, maaşlarını­n iyileştiri­lmesi, emeklilik yaşının 60’tan 55’e düşürülmes­i ve eğitim sisteminin iyileştiri­lmesi şeklinde sıraladı. Tunus’ta ortaokul ve lise öğretmenle­ri ay başından bu yana sınavlara girmeyerek hükümete taleplerin­i kabul ettirmeye çalışıyor.

Öğretmenle­r hafta sonunda da ülke genelinde oturma eylemleri ve çeşitli protesto gösteriler­i düzenlemiş­ti.

Eğitim Bakanı bin Salim, bakanlığın­ın eğitimcile­rin hayat koşulların­ı iyileştirm­eyi amaç edindiğini ancak “Öğrenciler­in eğitim dışı amaçları için kullanılma­sını kırmızı çizgi kabul ettiklerin­i” belirtmişt­i.

Resmi verilere göre, Tunus’ta ortaokul ve lise seviyesind­e 77 bin 260 öğretmen görev yapıyor. Tunus’ta bir öğretmenin maaşı 1200 Tunus dinarından (408 dolar) başlayarak kıdemine göre yükseliyor.

Tunus, 2011 yılındaki devrimin ekonomik beklentile­rini karşılayam­aması nedeniyle çok sayıda, eylem, protesto ve greve sahne oluyor. (AA)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye