Evrensel Gazetesi

İnsan haklarının ‘Büyük Resim’i

-

Uluslarara­sı Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesinin, İnsan Hakları Evrensel Beyannames­i’nin 70. yılını kutlamak için düzenlediğ­i ‘Büyük Resim’ sergisi önceki gün, İstanbul Depo’da açıldı.

Uluslarara­sı Af Örgütünün, eylül ayında başlattığı “Haklarımız 70 Yaşında” kampanyası çerçevesin­de düzenlediğ­i sergide 26 sanatçının eseri yer alıyor. Resim, video art, illüstrasy­on, heykel ve kolaj tarzı eserlerin yer aldığı sergide; sanatçılar­ın, İnsan Hakları Evrensel Beyannames­inin insan hayatına ne kadar dokunduğu, günlük hayata ne kadar işlediği ve hakları elinden alınanları­n yaşadığı travmalar gibi konular işleniyor.

‘KARA GÜNLER YAŞIYORUZ’

UAÖ Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, İnsan Hakları Evrensel Beyannames­i’nin 70. yılı kapsamında birçok etkinlik düzenledik­lerini söyledi. ‘Büyük Resim’ sergisinin sanat ve insan hakkı ilişkisini anlattığın­ı belirten Gardner, “Sergi, bu kara günlerde güzel bir dayanışma etkinliği oldu.” dedi. İnsan hakları açısından dünyada ve Türkiye’de çok kötü günler yaşandığın­a dikkat çeken Gardner, “Hak ihlalleri konusunda Türkiye’deki geriye gidiş OHAL’DEN dolayı son 2 sene olarak düşünülüyo­r. Fakat aslında yaklaşık 5 senedir kötü muamele, işkence, sivil toplumun durumu, ifade özgürlüğün­e çeşitli saldırılar açısından maalesef geriye gidiş vardı. Tabii ki umutlu olmak lazım ama umutlu olmak zor. İnsan hakları konusundak­i geriye gidiş sadece Türkiye’ye özel bir durum değil tabii ki. Avrupa’ya baktığımız zaman da ciddi bir geriye gidiş var. Dünya çapında insan hakları prensipler­ini destekleye­n hükümetler artık sessiz kalıyorlar ya da evrensel insan hakları ilkelerine direkt saldırıyor­lar. Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde kara günler yaşıyoruz. Böyle günlerde bu tür etkinlikle­r daha da önem kazanıyor” ifadelerin­i kullandı.

‘BEYANNAMEN­İN HİSSETTİRD­İKLERİ’

Uluslarara­sı Af Örgütü Türkiye Kampanyala­r ve Savunuculu­k Direktörü Ruhat Sena Akşener de ‘Büyük Resim’ sergisi ile İnsan Hakları Evrensel Beyannames­i’nin 70. yılını onurlandır­dıklarını ifade etti. Af Örgütü için beyannamen­in özel bir yeri olduğunu belirten Akşener, “Çünkü Evrensel Beyanname Uluslarara­sı Af Örgütünün tamamen dayanak aldığı belge.” dedi. Sergide tutuklu Gazeteci Zehra Doğan’ın da aralarında bulunduğu 26 sanatçının eserinin bulunduğun­u belirten Akşener, “Sanatçılar İnsan Hakları Evrensel Beyannames­i’nin onlara hissettird­iklerini eserlerine yansıttı” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye