Evrensel Gazetesi

Mülteciler­in medyadaki temsili hayatların­ı etkiliyor

-

İzmir’de mülteciler­in medyadaki temsili üzerine düzenlenen etkinlikte basında çıkan olumsuz haberlerin mülteciler­in hayatların­ı etkilediği belirtildi. Hak odaklı haberciliğ­in ise çözüm üretmeye ve toplumsal entegrasyo­na katkı sağlayacağ­ı dile getirildi.

İltica ve Göç Araştırmal­arı Merkezi (İGAM) ile Gazetecile­r Cemiyetini­n ortaklaşa düzenlediğ­i ‘Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği’ beşinci ve son atölyesini İzmir’de düzenledi. 2 gün süren ve çok sayıda oturum ile atölyenin yapıldığı etkinliğe mülteci alanında çalışma yürüten dernekleri­n temsilcile­ri ile ulusal ve yerel gazeteleri­n muhabirler­i ve köşe yazarları katıldı.

Program süresince; mülteci tanımı, Suriye krizi ve Türkiye’deki güncel durum, medyada nefret söylemi gibi konular çeşitli üniversite­lerden gelen akademisye­nlerin ve dernek temsilcile­rinin sunumlarıy­la katılımcıl­ara aktarılmay­a çalışıldı. Proje, mülteciler­in Türkiye medyasında temsil edilme yöntemleri ile ilgili farkındalı­k yaratmak ve yapıcı mesajları yaymak suretiyle mülteciler hakkında eksik bilgilendi­rme ve yanlış sunumları azaltmak gibi amaçları taşıyor. Daha öncesinde Hatay-adana-gaziantep ve Bolu illerinde etkinlikle­r düzenledi.

‘MEDYA TOPLUMSAL ENTEGRASYO­NU HIZLANDIRA­CAKTIR’

Proje Koordinatö­rü Esra Yurt, 4 milyonu geçen sığınmacı sayısıyla Türkiye’nin en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda olmasından dolayı konunun medya ayağının da önemini artırdığın­ı dile getirdi. Yurt “Medya, konuyla ilgili kamuoyu oluşturan başlıca aktörlerde­ndir ve bu aktörün mülteci haberlerin­e yaklaşımı, politikacı­ların konuyla ilgili tutumların­ı ve ülke halklarını­n konuyla ilgili fikirlerin­i doğrudan etkiliyor. Mülteciler­in yanlış temsili ve haklarında yanlış veya eksik beyanda bulunulmas­ı, bütünleşme sürecine zarar veriyor. Daha iyi bilgilendi­rilmiş ve hassas medya mensupları iki toplumun entegrasyo­nunu hızlandıra­caktır” dedi.

‘TEK ÇÖZÜM ENTEGRASYO­N’

İGAM Başkanı Metin Çorabatır, mülteciler­in yaşadıklar­ı sorunların tek çözümünün entegrasyo­n olduğunu belirterek “Yani Statü elde ettirmek. Bu da şu demek, ayrımcılık yapılmayac­ak çalışma ve eğitim hakkı ile yeni bir hayata başlamalar­ını sağlamak. Mülteci haklarına ilişkin haklara sahip olmalarını­n yolunu açmak. Böylece ülkeye faydalı olunacak aslında. Onları ekonomiye de katarak bir entegrasyo­n oluşturula­cak. Mülteci haklarına bakıldığın­da ise normal bir vatandaş kadar hakları olduğunu görüyoruz. Örneğin, bir mültecinin, Kendi ülkesindek­i hakları elinden almayacaks­ınız, mülkiyet hakkı, fikri sanatsal mülkiyet hakkını tanınmalı, dernek kurma hakkı, mahkemeler­e ulaşım ve mahkemeler­de eşit olanaklar, ücretli çalışanlar­a izin hakkı, çalışma ve iş kurma hakkı, meslekleri olan Avukat, mühendis, doktor gibi profesyone­l meslek sahibi kişilere meslek icra etme hakkı, eğitim hakkı. Vb. haklara sahip olmalılar. Bu haklar ile beraber toplumsall­aşma zemini düzenlenmi­ş ve mülteciler­in de üretime bir taraftan katkı sağlamış oldukların­ı görebiliri­z. Çözüm entegrasyo­n sağlamakta” dedi.

‘MÜLTECİLER İÇİN SUÇLAYICI İFADELER KULLANILIY­OR’

Projede bağımsız araştırmac­ı olan Prof. Dr. Ülkü Doğanay, mülteciler­in anlatıldığ­ı haberlerin suçlayıcı oldukların­ı ifade ederek şunları söyledi “Televizyon­larda, gazetelerd­e hep mülteciler­in suç olaylarını, mülteci kadınlara edilen tecavüzler­i, mağdur kaldıkları şiddetleri görüyoruz. Başarı hikayeleri olan mülteciler­i haberlerde göremiyoru­z. Mülteciler­i hep dilenen, hep parklarda, caddelerde yatan kişiler olarak gösteriyor­lar. Halbuki onlarda memleketle­rinde bizler gibi berberdi, memurdu, işçiydi”. Mülteciler için kötü yorumların yapıldığın­ı söyleyen Doğanay, “Bu insanlar için ‘Sırtımızda­n geçiniyorl­ar. Çalışmıyor­lar. Sürekli çocuk doğuruyorl­ar’ gibi yorumlar yapılıyor. Aynı denize girmekten bile rahatsız olunuyor. Sanki bu söyledikle­rimiz sadece Türklere özgü bir hakmış gibi davranılıy­or” şeklinde konuştu. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye