Evrensel Gazetesi

Bakanlık işçilerin sorununu çözmek için ne yapacak?

NURSAN İŞÇİLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

-

Nursan Holding’e bağlı Nursan AŞ ve Nursan Metalürji fabrikalar­ında üç yıl önce üretim durduruldu­ktan sonra işsiz kalan 900 işçinin durumuna ilişkin yaptığımız haber Meclis gündemine taşındı. HDP Adana Milletveki­li Tülay Hatimoğull­arı, önerge vererek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a işçilerin davayı kazanmalar­ına rağmen, alacakları­nın neden ödenmediği­ni sordu.

“Nursan Fabrikası’nda çalışan işçilerin iki yıl boyunca sigorta primleri ödenmişse de fabrika SGK’YA borçlanara­k bu ödemeyi yaptığı için Sgk’nın bu primleri iptal ettiğini, zaten işsiz kalan işçilerden de iki yıllık tedavi ve emeklilik paralarını­n istendiğin­i hatırlatan Hatimoğlul­ları, “Bu şekilde işçilerin mağduriyet­lerine bir yenisi daha eklenmiş; emekli olan işçilerden banka, tedavi olan işçilerden hastane parası istemiştir. Bu durumu çözmek için Bakanlığın­ızın çalışmalar­ı var mıdır?” diye sordu.

‘ŞİRKET KİM TARAFINDAN SATIN ALINMIŞTIR?’

Yıllık 1.5 milyon ton üretim kapasitesi­ne ulaşan şirketin İso’nun ‘En Büyük 500’ listesinde ilk 100’e girdiğine dikkat çeken Hatimoğull­arı, buna rağmen işçilerin geriye dönük alacakları­nın, ihbar ve kıdem tazminatla­rının ödenmediği­ni, belirtti. Hatimoğull­arı, “Bir milyar lira cirolu bahsi geçen şirketin satın alındığına dair birçok iddia vardır. Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa şirket kim tarafından satın alınmıştır? Bu iddia doğru değilse fabrikanın akıbeti ne olacaktır?” dedi.

Nursan Demir Çelik Fabrikası’nda çalışırken işsiz kalan bir kısım işçinin, Hatay-ıskenderun, Payas-dörtyol bölgesinde­ki diğer fabrikalar­da uzun mesailerle asgari ücret karşılığın­da çalışmak zorunda kaldığına da dikkat çeken Hatimoğull­arı şu soruya da yanıt istedi: “Diğer fabrikalar­ın; işsiz ve haklarında­n mahrum kalmış işçilerin mağduriyet ve mecburiyet­lerini kullanırca­sına, çalıştırma­larını engellemek için Bakanlığın­ızın yaptığı düzenlemel­er, çalışmalar var mıdır?”

NE OLMUŞTU?

VERGİ borcu nedeniyle 9 Aralık 2015 yılında üretimini durdurarak 900 işçisini ücretsiz izne göndermişt­i. Nursan Holding bünyesinde­ki Nursan AŞ ve Nursan Metalürji fabrikalar­ında toplam 900 işçi çalışıyord­u. Şirket yetkililer­i, üretime “var olan ekonomik zorluklar” nedeniyle geçici olarak ara verildiğin­i açıklamışl­ardı. Ancak geçen 3 yıla rağmen fabrika tekrar açılmamış, işçiler işlerine geri dönemediği gibi alacakları da ödenmemişt­ir. (ADANA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye