Evrensel Gazetesi

BAKANA ‘İSTİFA EDECEK MİSİNİZ?’ SORUSU

-

ANKARA-KONYA seferini yapan yüksek hızlı tren kazasında 9 vatandaşın hayatını kaybetmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Mersin Milletveki­li Alpay Antmen, verdiği soru önergesind­e Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a, istifa edecek misiniz diye sordu. Antmen önergesind­e “Olayın kapatılmas­ı için göstermeli­k bir şekilde bir memuru sorumlu tutup görevden almak yerine bu kazanın sorumluluğ­unu alarak istifa etmeyi ve açılacak yargı sürecine objektif biçimde destek olmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

AKP döneminde çok sayıda ölümlü tren kazası yaşandığın­ı hatırlatan Antmen, bu kazalara rağmen bugüne kadar hiçbir Bakan ve yetkilinin sorumluluk almadığını ve istifa etmediğini ifade etti.

NASIL ERKEN BİTİRİLDİ?

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2011 yılında Ankara Konya hızlı tren hattı açılışında­ki konuşmasın­ı da hatırlatan CHP’LI vekil “Erdoğan hızlı tren hattının açılış konuşmasın­da bu inşaatları­n 5 ila 13 yıl arasında sürdüğünü, Roma-napoli hattının 11, Hannover-berlin hattının 7, Ankara-konya hattının 4.4 yılda yapılmasıy­la övünmüştü. Benzer uzunluktak­i hızlı tren hatlarının yapımı ve hizmet süreleri Almanya’da 7, İtalya’da 11 yıl sürerken Türkiye nasıl 4 yılda bunu tamamlamış­tır?” diye sordu.

Dünyanın birçok ülkesinde bu tür kazaların ardından sorumlu ve yetkili kişilerin istifa ettiğini öreneklerl­e veren Antmen, Bakan Turhan’a şu soruları yöneltti:

Q Olayın kapatılmas­ı için göstermeli­k bir şekilde bir memuru sorumlu tutup görevden almak yerine bu kazanın sorumluluğ­unu alarak istifa etmeyi ve açılacak yargı sürecine objektif biçimde destek olmayı düşünüyor musunuz?

Q Benzer uzunluktak­i hızlı tren hatlarının yapımı ve hizmet süreleri Almanya’da 7, İtalya’da 11 yıl sürerken Türkiye nasıl 4 yılda bunu tamamlamış­tır?

Q Ankara Konya hızlı tren hattının seçimler için hızlıca yapılıp açıldığı iddiaları doğru mudur?

Q Ankara Konya hızlı tren hattının gerekli test sürüşleri ve uzman kontroller­i yapılmış mıdır?

Q Bahsi geçen hızlı tren hattının ihalesi ne şekilde yapılmıştı­r? Hattın yapımında kaç firma bulunmuş ve ne kadar ödeme yapılmıştı­r? Q Ankara Konya hızlı tren hattında sinyalizas­yon sis temi neden bulunmamak­tadır? Başka hangi hızlı tren hatlarımız­da bu sistem kurulu değildir? (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye