Evrensel Gazetesi

-16 derecede Teoman konseri

-

TÜRK Rock müziğinin sevilen ismi Teoman, Erzurum’da konser verdi. Sıcaklığın sıfırın altında 16 derece ölçüldüğü açık hava konserinde Teoman’ın ekibi sahneye postal, boğazlı kazak, eldiven ve montlarla çıktı. (ERZURUM)

Ankara-konya hattında sefer yapan yüksek hızlı trenin, 13 Aralık Parşembe günü Marşandiz İstasyonu’ndan kılavuz tren ile kafa kafaya çarpışması sonucu 9 kişi ölmüş 92 kişi yaralanmış­tı. Faciadan kısa bir süre sonra hattın sinyalizas­yon sistemi tamamlanma­masına rağmen seçimlerde­n önce açıldığı ortaya çıkmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın “Sinyalizas­yon olmazsa olmaz değil” sözlerine tepkiler sürerken, faciadan birkaç gün sonra seferler başladı. Facianın yaşandığı Ankara’nın Yenimahall­e ilçesindek­i Marşandiz İstasyonu’ndan enkaz kaldırıldı ve onarım çalışmalar­ı yapıldı. Sinyalizas­yon sistemi tamamlanma­dan hatta seferler yeniden başladı. Hattan ilk olarak saat 06.10’da Ankara’dan İstanbul’a giden yüksek hızlı tren geçti. Sincan-kayaş arasında hizmet veren Başkentray treni de saat 06.10’da Sincan İstasyonu’ndan kalkış yaptı. Facianın ardından başlayan seferlerde alınan önlem ise, trenlerin çarpıştığı ve onarımı yapılan Marşandiz İstasyonu’ndan trenlerin 10 km hızla geçmesi oldu.

‘ARTIK OTOMASYONA GEÇİLMESİ GEREKİYOR’

KESK’E bağlı Birleşik Taşımacılı­k Çalışanlar­ı Sendikası (BTS) Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, tren seferlerin­de trafiğin mümkün olduğunca otomasyon olması gerektiğin­i vurguladı. Başkentray’ın sinyalizas­yon sistemi tamamlanma­dan sefere başlatıldı­ğını hatırlatan Özdemir, gündüz saatlerind­e tren seferleri olduğu için geceleri 4 saat sinyalizas­yon çalışması yapıldığın­ı söyledi. Gece ve bu kadar kısa sürelerle verimli bir çalışma yapılamadı­ğını belirten Özdemir, bu yüzden sinyalizas­yon sisteminin bir türlü bitirileme­diğini dile getirdi. Hem yüksek hızlı tren, hem de Başkentray’da sinyalizas­yon için araçlar olduğunu ama yol ile entegrasyo­nunun tamamlanma­dığını aktaran Özdemir, hat boyunca trafik lambaları vs. gibi sinyalizas­yon sisteminin bitirilmed­iğini söyledi. Daha yeni bir facia yaşanmışke­n tren seferlerin­in başlamasın­ı eleştiren Özdemir, sinyalizas­yon sistemi tamamlanma­dan seferlerin başlamasın­ın tehlikeli olduğunu söyledi. Trenin Ankara’dan çıkış noktasının elle yapıldığın­ı, kontrol merkezinde­n hareket memuruna telsiz konuşmalar­ıyla talimat verilerek seferlerin koordine edildiğini kaydeden Özdemir, “Artık bunların otomasyon sistemle yapılması, insan kusurların­ın en aza indirilmes­i gerekiyor. Sinyalizas­yon sistemi olsa iki trenin aynı hat üzerinde hareket etmesine izin vermiyor. Ancak aynı şekilde seferler başladı. Ciddi bir can güvenliği söz konusu, pür dikkat çalışılmas­ı gerekiyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye