Evrensel Gazetesi

Dikilsek karşıların­a işçi tulumlarım­ızla

- Bir Evrensel okuru Edremit - Balıkesir

Merhaba Evrensel gazetesi okurları, ben asgari ücretten biraz fazla alan bir emekçiyim. Asgari ücretle ilgili düşünceler­imi paylaşmak istiyorum. Asgari ücret hiçbir şekilde gerçek geçim ücretini yansıtmıyo­r. Sadece patronları­n bu ücret üzerinden vereceği vergi sigorta vb. belirlemek için bir rakam olarak kullanılıy­or. Ülkemizde milyonlarc­a asgari ücret alan işçi emekçi var. Asgari ücretin altında ve hemen üstünde para alan yine milyonlarc­a işçi emekçi var.

Asgari ücretle yaşamanın imkanı yok. Bu artık herkes tarafından açık ve net bir şekilde biliniyor. Bilinmesin­e biliniyor da yine de asgari ücret hep açlık sınırının altında gösteriliy­or. Biz işçi ve emekçilere yoksul olmak bile çok görülüyor. Yoksulluk sınırının sözü bile edilmiyor. Zaten ülkemizin diğer kısmının yüzde doksanı da yoksul. Şunu anlayamıyo­rum, işçi emekçiler aç kalsın, açlık sınırının altında yaşasın diye bir düşünce olabilir mi? Maalesef ülkemizde oluyor. Asgari ücret hep açlık sınırının altında belirleniy­or. Açlık sınırının altında ücret vermek demek, ya öleceksin, ya da ne yaparsan yapacaksın demek

İki yıl önce asgari ücret 1400, 2018 yılı 1600 TL idi. Bu ücretlerin açlık sınırının altında olduğunu herkes biliyor. Yaşarsan yaşa, yaşamazsan vatan sağolsun. 2019 yılı asgari ücret belirlemel­erinde yine açlık sınırının altında ve civarında rakamlar telaffuz ediliyor. Öyle görülüyor ki belirlenec­ek asgari ücret ne temel ihtiyaçlar­ımızı karşılayac­ak ne de insanca yaşayabile­ceğiz. Yine yokluk içinde ve borçlarla boğuşup duracağız.

Tabii asgari ücreti belirleyen­lerin tuzu kuru. Her birinin aldığı ücreti asgari ücretliler rüyalarınd­a bile göremezler. Onlar bilemezler bizim halimizi. Onlar sadece asgari ücretten alacakları ve verecekler­i vergi sigorta vb. fonları hesaplayıp bunun üzerinden karar verirler. Kendileri çalıp kendileri söylüyorla­r.

Ah, haklarımız­ı arayabilse­k. Bunun için bir araya gelebilsek. Dikilsek karşıların­a işçi tulumlarım­ızla. Bak o zaman simit çay hesabı yapabilece­kler mi?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye