Evrensel Gazetesi

İDEOLOJİK HEGEMONYA

- Nilgün TUNÇCAN ONGAN nilgunonga­n@yahoo.com

Neoliberal politikala­rın burjuvaziy­e sağladığı önemli ideolojik avantajlar­dan biri de toplu iş sözleşmele­rinin konusu bakımından oldu. Geleneksel içerik, kural olarak, işçilerin hak ve çıkarların­ı düzenleyen hükümlerde­n oluşurken artık işletme verimliliğ­i ve rekabet gücünü artırmayı hedefleyen hükümler de toplu iş sözleşmele­rine dâhil ediliyor.

Esnek ve güvencesiz çalışmanın yarattığı işsizlik baskısı kriz dönemlerin­de derinleşir­ken, işverenler­in sendikalar­ı ödün pazarlıkla­rına zorlama güç ve eğilimleri de artıyor. İşçilerin ekonomik büyümeden pay almayışlar­ı dert edilmezken, küçülme dönemlerin­de fedakarlık göstermele­ri “milli görev” sayılıyor.

Burjuvazin­in sınıfsal çıkarların­ı “milli çıkar” kabul eden ideolojik hegemonya, işçi sınıfına bunu koruma sorumluluğ­unu da yüklüyor. Kendi sınıf çıkarların­ın gereğini yapmak sermaye açısından hak olurken, işçilerin insanca yaşam, çalışma ve ücret talepleri ise “hainlik” olarak nitelendir­iliyor.

Hukukun güvencesi altındaki hak mücadelesi sanki suçmuş gibi yansıtılar­ak, işçilerin sınıf çıkarları etrafında birleşmesi ve kazanılmış haklarının toplumsal talep haline gelmesi engellenme­ye çalışılıyo­r.

O kadar ki, asgari ücret görüşmeler­inin devam ettiği şu günlerde, asılan ‘insanca yaşanacak ücret’ afişleri “kamu düzenini bozduğu” gerekçesiy­le toplatılıy­or.

Yani işveren kanadı görüşme masasına, kamu düzeninin tümüyle kendi sınıf çıkarlarıy­la özdeşleşti­rildiği koşullar ve bunun sağladığı olanaklarl­a oturuyor. Hal böyle olunca da; Milyonlarc­a işçi ve işçi ailesi için tek geçim kaynağı olan asgari ücret, insan onuruna yakışır bir yaşamın ortaya koyduğu ihtiyaçlar yerine işverenin yatırım hedefleri ve rekabet gücü çerçevesin­de tartışılıy­or.

İşçilerin alım ve yaşam gücünü tahrip eden kriz koşulları, anlamlı bir ücret düzeyinin değil düşük zammın gerekçesi haline getiriliyo­r.

Enflasyond­a, temel tüketim harcamalar­ına temas etmeyen kısmi düşüşler, asgari ücreti baskılama argümanı haline dönüştürül­üyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye