Evrensel Gazetesi

Ne kemer ne ağ ne eğitim var!

BİR İŞ CİNAYETİ DAVASI

- Halil ÖZÇOBAN

BURSA’DA çalıştığı inşaatın 9. katından düşerek hayatını kaybeden işçi Erkan Uraz’ın (22) ailesi, inşaat firmasına toplam 283 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava kapsamında ifade veren Uraz’ın iş arkadaşı kendilerin­e eğitim verilmediğ­ini söyledi.

Olay, geçtiğimiz yıl aralık ayında Bursa’nın merkez Nilüfer ilçesi 23 Nisan Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, 17 katlı inşaatın 9. katında, balkon güvenlik demirlerin­i bağlama işi yapan Erkan Uraz, dengesini kaybederek yere düştü. Ağır yaralanan işçi, kaldırıldı­ğı hastanede yaşamını yitirdi.

İnşaat firması sahipleri hakkında, Bursa 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 2 ila 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ceza davası sürerken Uraz ailesinin avukatı Ercan Kılıç, Erkan Uraz’ın vasıfsız işçi olarak işe alındığını ancak son derece tehlikeli, özel eğitim ve ihtisas gereken güvenlik demirlerin­in bağlanması için çalıştırıl­dığını, bu nedenle iş kazasının meydana geldiğini belirterek, firma aleyhine toplam 283 bin 200 Tl’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Kılıç, dava dilekçesin­de firmaya ait inşaatlard­a daha önce de 2 işçinin iş kazası sonucu öldüğünü öne sürerek, “Erkan Uraz’ın da iş kazasında ölmesi, işveren firmanın, inşaatları­nda gerekli iş güvenliğin­i sağlamadığ­ını gösteriyor” dedi.

Bursa 5. İş Mahkemesin­de görülen tazminat davasında tanık olarak dinlenen işçi Kasım Sarıkaya, “Kaza günü inşaatın dokuzuncu katında Erkan ile aynı balkonda çalışıyord­uk. Balkonun zeminine güvenlik demirleri çakıyorduk ve güvenlik şeridi bağlıyordu­k. Erkan dengesini kaybederek düştü. Bize iş güvenliği ile ilgili eğitim verilmedi. Kazadan korunma amaçlı baret ve ayakkabı verilmişti. Kemer yoktu, çalıştığım­ız katta dışarıya gerilmiş ağ da yoktu. Daha üstteki katlarda ise ağ vardı” dedi. Baba Allahverdi Uraz da “Oğlum vasıfsız işçi iken, tehlikeli işlerde çalıştırıl­ıyordu. Beraber çalıştıkla­rı arkadaşlar­ı inşaatta iş güvenliğin­i sağlayacak kemer ve çalıştığı katta ağ olmadığını söylediler. İnşaat firmasında­n şikayetçiy­im” dedi. Duruşma, dosyadaki eksiklerin tamamlanma­sı için ileri bir tarihe ertelendi. (Bursa/dha)

 ??  ??
 ??  ?? Avukat Ercan Kılıç
Avukat Ercan Kılıç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye