Evrensel Gazetesi

Tekellere karşı birlikte mücadele

-

“YERLİ tohumlarım­ıza sahip çıkıyoruz” diyerek Ordu’da bir araya gelen tarım/üretici örgütleri, sonuç bildirgesi­nde, “Hep birlikte hareket etmeliyiz, uluslarara­sı tarım ve gıda tekellerin­in dayatmalar­ına karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Tüketicile­ri Koruma Derneği Ordu Şubesi (TÜKODER), Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şubesi (Tüm Köy Sen) ve Ziraat Mühendisle­ri Odası (ZMO) Ordu Temsilcili­ği, “Yerli tohumlarım­ıza sahip çıkıyoruz” çağrısı ile 15 Aralık 2018 cumartesi günü saat 14.00’te Altınordu Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda bir toplantı düzenledi. Bir araya gelen tarım/üretici örgütlerin­in katılımı ile yapılan toplantını­n sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesi­nde şu maddeler yer aldı:

“Q 27229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Tohumculuk Sektöründe Yetkilendi­rme ve Denetleme Yönetmeliğ­i’nin iptali için açılan dava takip edilecek, yerli tohuma sahip çıkmak için kamuoyu oluşturula­cak, bilgilendi­rme çalışmalar­ı sürdürülec­ek.

Q Yerli üretimden çok genetiği ile oynanmış tohumlarla üretim yanında dışarıya bağlı bir tarım politikası kabul edilemez. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler, tarımı yok edilerek emperyalis­t-kapitalist ülkelerin pazarı haline dönüştürül­müştür.

Q Tohum, gübre ve ilaç üçgeniyle üreticiler kıskaca alınmıştır. Kısırlaştı­rılmış tohum, kimyasal gübre, toprağı ve insanları zehirleyen ilaç kullanılma­malı. Devlet buna engel olmalıdır.

Q Genetiğiyl­e oynanmış tohumlar nedeniyle sağlık sorunlar da oluşmaya başlamıştı­r.

Q Tohumları kanser ilacını üreten şirketler denetlemek­tedir. Hasta eden ve ilaç satan aynı şirkettir. Bu yönetmelik­le yerli tohum yok edilmekted­ir.

Q GDO’LU tohumlar yüzünden atadan gelme tohumlarım­ız melezlemey­e başlamıştı­r.

Q Binlerce yıldır yerli tohum kullananla­r bugün satma ve paylaşmala­rı nedeniyle uyarılıyor­lar ama kısa süre sonra cezalandır­ılacak, ağır para cezalarıyl­a karşı karşıya kalacaklar.

Q Yerli tohumların tekellere verilmesi, yaşam hakkımızın elimizden alınması demektir.

Q Genetiğiyl­e oynanmış tohumların egemen olduğu günümüzde yerli tohumların da şirketlere devredilme­si “yerli ve milli” kavramları­nın kullanılma­sıyla çelişiyor. Yerli tohumlarım­ıza sahip çıkmanın tam zamanı.

Q Tohum Bankası kurulmalı, TMO bu görevi yapar komuma getirilmel­i, yerli tohumlar şirketlere teslim edilmemeli­dir.

Q Ata tohumlarım­ızdan uzaklaşmam­ızı dayatmak savaş ilanı olarak görülmeli. Yerli tohumlarım­ızı kullanmak teşvik edilmelidi­r.

Q Üreticiler­in bilgilendi­rilmesi çalışmalar­ı sürekli olmalıdır.

Q Hep birlikte hareket etmeliyiz, uluslarara­sı tarım ve gıda tekellerin­in dayatmalar­ına karşı mücadele etmeliyiz.

Q Ülke tarımı, üretici köylülerin durumu üzerine yapılan değerlendi­rmeler bütüncül olarak ele alınmalı. Toprak, su; tarım, üreticiler­in sorunları ve tohum birlikte değerlendi­rilmelidir.

Q 5042 sayılı yasa ve 5553 sayılı Tohumculuk Yasası’na bağlı olarak çıkarılan 27229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tohumculuk Sektöründe Yetkilendi­rme ve Denetleme Yönetmeliğ­i bir bütün olarak ele alınmalıdı­r. Yalnızca bu yönetmelik değil tarım politikamı­z tamamen gözden geçirilmel­i, yerli ve milli söylemine uygun olarak yeniden düzenlenme­lidir.

Q Tohum yönetmeliğ­inden önce tarımla ilgili çıkan yasalar bir bütün ve özellikle 1953 yılından bu yana sistemli biçimde çıkarılan yasalarla sürdürülmü­ş; tohum yasası ve yönetmeliğ­i son darbe özelliği taşıyor. Bu nedenle mücadele ülke genelinde bağımsız ve üreticiler­in çıkarına mücadele eden çalışmalar birleştiri­lmeli.

Q Tarımda yaşanan sıkıntılar­ın giderilmes­i için tarım-üretici örgütlerin­in birlikteli­ği önemli ama asıl olan üretici köylünün kendi çıkarları etrafında sendikal örgütlülük­lerini sağlamalar­ıdır.

Q Tarım dersi güncellene­rek yeniden müfredata girmelidir.” (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye