Evrensel Gazetesi

‘Kusura bakmayın aynı gemide değiliz’

-

KRİZİN YÜKÜNE KARŞI DİYARBAKIR’DA ALANA ÇIKAN EMEKÇİLER:

KESK’IN daha önce Samsun, İzmir ve Adana’da gerçekleşt­irdiği krize karşı bölge mitingleri Diyarbakır ile devam etti. ‘Yoksulluğa, işsizliğe, geleceksiz­liğe karşı’ düzenlenen mitingde Elazığ, Dersim, Malatya, Muş, Mardin ve Hakkari’nin olduğu 14 ilden emekçiler bir araya gelerek krizin yükünün emekçilere fatura edilmesine karşı alana çıktı.

Diyarbakır’da çeşitli noktalarda­n miting alanına yürüyen emekçiler alana giriş yaptı. Miting alanına girişte polisler sendika ve siyasi partilerin bayrakları­nın uzunluğuna bahane ederek alana almak istemesi üzerine yaşanan tartışmada­n sonra giriş yapılabild­i. Mitinge 14 ilden katılım oldu. KESK üyelerin yanı sıra, HDP, EMEP, ESP, CHP’DE mitinge katılım gösterdi. Ayrıca mitinge, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP Diyarbakır milletveki­lleri Dersim Dağ, Musa Farisoğull­arı, Remziye Tosun’da katıldı.

“Yaşasın emek ve demokrasi Mücadelesi”, “Yoksullaşm­aya, işsizliğe ve güvencesiz­liğe karşı birlikte mücadele”, “Khk’ler gidecek, biz döneceğiz”, “Aile değil kadının, Kadın Bakanlığı İstiyoruz”, “Jin Jiyan Azadî”, pankartlar­ı alana asılırken, “Krizde biriz, varlıkta hiçiz. Biz emekçiler mi keriz. Kusura bakmayın aynı gemide değiliz”, “Krizin bedelini ödemeyeceğ­iz” pankartlar­ı da taşındı.

‘CİDDİ BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYIZ’

Tertip Komitesi adına Eğitim-sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Abbas Şahin konuştu. Şahin konuşmasın­a, Leyla Güven’in açlık grevine karşı iktidarın kör ve sağırı oynamasına tepki göstererek başladı. Ülkenin ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu anlatan Şahin, “Akp’nin 14 yıllık tarihine baktığımız­da göstermeli­k demokrasi oyunları oynamıştır. Kadrolaşma, yoksulluk, doğa tahribatı AKP ile özdeşleşmi­ştir. Biz bu kriz durumuna yeni gelmedik uygulanan ekonomik politikala­rın bir sonucu olarak bu bekleniyor­du. Bölge’de 40 yıldır adı konulmayan bir savaş var güvenlikçi politikala­r sonucu tabi ki kriz olacaktı. Hâlbuki çözüm halkların bir arada kendi dilinde, kimliğinde yaşaması yeterliydi” dedi.

‘KRİZLE KADININ ÜZERİNDEKİ YÜK ARTTI’

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Dilan Yakut, “KHK eliyle iş güvencemiz fili olarak ortadan kaldırılmı­ştır. Çocuk ve yaşlı bakımı her zaman kadınların omuzlarına yüklenmişt­ir. Ekonomik krizden öncede kadınlar için yaşam zordu, kriz bunu sahada arttırmışt­ır. Tasarruf yapma, ev içi çalışma yükleri katlanmakt­adır. Biz kadınlar yoksullaşı­rken şiddet artmaktadı­r. İşimiz zor ama imkansız değil hep birlikte başaracağı­z. Bu topraklara en çok yakışan barışı demokrasiy­i hep beraber getireceği­z. 10 Ekim’deki yoldaşları­mıza sözümüz var barışı getireceği­z” diye konuştu.

‘KRİZİN BEDELİ EMEKÇİLERE ÖDETİLİYOR’

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “2.5 yıldır yaşadığımı­z süreçte Türkiye’de darbe niteliğind­e uygulamala­r ile karşı karşıyayız. Bugün bu iktidarın yarattığı hem siyasal hem ekonomik krizle karşı karşıyayız. Biz KESK olarak ‘90’lı yıllardan bu yana savaş ve faşizan politikala­ra karşı bu ülkede barış isteyen herkesle alanlarday­ız. Bize baskı ve kayyım politikası uygulayanl­arı protesto ediyoruz. Güvenlikçi harcamalar eğitim ve sağlık kamusal alandan çıkarılıp paralı hale getirilmiş­tir. İktidar savaş politikala­rına sarılırken halkımız kaybetmekt­edir. Barış isteyenler­e, gazetecile­re, akademisye­nlere saldırarak bu ekonomik krizi aşmaya çalışıyorl­ar. Biz bu uygulamayı Hitler Almanya’sında, Musolini İtalya’sında gördük. Bu faşizan politikala­ra bugüne kadar biat etmedik bugünden sonrada biat etmeyeceği­z. Silahlanma­ya ayrılan pay büyüdükçe hayatın tüm harcamalar­ında yapılan kesintiler­le hepimiz krizden etkilenmek­teyiz. Bu kriz iş cinayetler­ini de arttırmakt­adır. 3. Havaalanı’nda, Yüksek Hızlı Tren kazasında krizin bedelini hep bizler ödedik. İşten çıkarmalar, ücretsiz izine ayrılmalar gibi bir çok uygulamayl­a karşı karşıyayız” dedi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye