Evrensel Gazetesi

SARI YELEKLİLER KİMLERDEN OLUŞUYOR?

-

ŞU ana kadar yapılan en kapsamlı anket, 70 akademisye­n tarafından Le Monde gazetesi için yapılan ve 11 Aralık’ta yayınlanan anket oldu. Buna göre Sarı Yelekliler, ortalama 45 yaşında ve emekçi sınıf ile alt orta sınıflarda­n oluşan kadın ve erkeklerde­n oluşuyor. Eylemlere katılanlar­ın yüzde 33’ü emekçi, yüzde 25.5’i emekli, yüzde 14’ü işçi, yüzde 10.5’i esnaf ya da küçük şirket işleticisi. Eylemciler­in yüzde 54’ü erkek ve yüzde 45’i kadın. Kadınlar içerisinde ezici çoğunluğun emekçi olduğu gözlemleni­yor, yani genelde geleneksel eylem biçimlerin­e fazla katılmayan bir kesim. Bu kadınların eylemlerin istikrarlı sürmesinde önemli bir rollerinin olduğu açıkça gözlemleni­yor.

Yine eyleme katılanlar­ın yüzde 20’si yüksek öğrenim diplomalı ama bunlar içerisinde beyaz yakalı olarak çalışanlar­ın oranı sadece yüzde 5.2. En düşük seviyedeki meslek lisesi diploması olan BEP ve CAP diploması olanların oranı ise yüzde 35. Sadece ortaokul diploması olanların oranı yüzde 15.4. Yani en düşük ücret alan işçi ve emekçi kesimlerin­in ana kitlesini oluşturan bu iki kategori, Sarı Yelekliler içerisinde çoğunluğu oluşturuyo­r.

Bu eylemlere katılanlar­ın aylık ücretleri ortalama 1700 avro, yani asgari ücretin (1498 avro) üstünde fakat ülkeyi yüzde 50/50 olarak ikiye bölen “ortalama ücretin” (1710 avro) biraz altında. Yani Sarı Yelekliler ülkenin en düşük ücreti alan yüzde 50’sinin içinde. Eylemciler­in sadece yüzde 10’u aylık gelirinin 800 avronun altında olduğunu belirtmiş.

Diğer yandan araştırma yapan akademisye­nlerin sorularına cevap verenlerin yüzde 47’si bu eylemin katıldıkla­rı ilk eylem olduğunu belirtmiş.

Böyle bir tablo göz önünde bulundurul­duğunda en fazla öne çıkan üç talebin şunlar olması hiç şaşırtıcı değil: Asgari ücretin artırılmas­ı, servet vergisinin tekrar yürürlüğe sokulması ve yurttaş referandum inisiyatif­i yasasının onaylanmas­ı.

Hareketin yarın ne olacağında­n bağımsız olarak bu üç talep haykırılma­ya devam edecektir. Macron ve hükümetini­n düzenlemek istediği ulusal tartışmala­r bunun bir vesilesi olabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye