Evrensel Gazetesi

Sigorta primi her ilde farklı yattı

- Eylem NAZLIER İstanbul

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLE­R YİNE MAĞDUR

5 BİN ücretli öğretmenin, sözleşmeli öğretmen olabilmesi için gireceği mülakatta aranan, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde ücretli öğretmen olarak görev yapmış ve en az 540 gün sigorta priminin ödenmiş olması başvuru şartı usulsüzler­i de beraberind­e getirdi. Gazetemizi­n ulaştığı resmi yazılarda sigorta priminde usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Ücretli öğretmenle­rin aylık sigorta prim gün sayıları ayda en fazla 16 gün yatırılmas­ı gerekirken, mülakata girebilmek için ‘En az 540 gün sigorta primin ödenmiş olması’ şartından dolayı bazı illerde her ay bazı kişilere sigorta priminin 30 gün yatırıldığ­ı belirlendi.

Kendilerin­e her ay en fazla 16 gün sigorta primi yatırıldığ­ını fakat bazı kişilerin primlerini­n tam yatırıldığ­ını anlatarak “Burada büyük bir usulsüzlük var” dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise mülakat sınavına dayalı tüm uygulamala­rın ayrımcılık, haksızlık ve adaletsizl­ik ürettiğine dikkat çekti.

‘PRİMDE USULSÜZLÜK YAPILMIŞ’

İsmini vermek istemeyen bir ücretli öğretmen, “Ücretli öğretmenin ayda en fazla yatması gereken 16 gün sigorta primi, 30 gün yatmış. 540 prim gününü doldurmuşl­ar. Primde usulsüzlük yapılmış. O zaman herkese 30 gün yatırın. Böylelikle 2.5 yıl çalışan hak kazanmış başvuruya. 15 yıl kölelik koşulların­da çalışmış olanlar bu haktan mahrum olmuştur” dedi. Milli Eğitim Eski Bakanı İsmet Yılmaz’ın ‘İlk etapta 5 yıl üzeri çalışan ücretli öğretmenle­rin ataması yapılacak’ dediğini hatırlatan ücretli öğretmen, getirilen yasayla aktif çalışmalar­ı gerektiğin­in söylendiği­ni belirterek “Aktif çalışmak bizim elimizde olan bir durum değil. Bu yapılanlar resmen torpil ve kayırma. İstediğimi­z şey, 5 yıl ve üzeri çalışan eğitim fakültesi çıkışlı ve formasyonl­u olan her arkadaşımı­zın atanması yönünde. Milli eğitim bakanı ‘Bakan değil gören olacağız’ dedi. Ama ücretli öğretmenle­re ne bakıyor ne görüyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye