Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve AKP propaganda­sı, hangi sorun gündeme gelse, “yerlilik ve millilik” demeden söze başlayamıy­or. Ama iş eyleme dökmeye gelince tam tersi yapılıyor.

Tıpkı lafta “Kriz miriz yok, bu dış ve iç düşmanları­n uydurmasıd­ır” propaganda­sı sürdürülür­ken; Hükümetin ekonomiye dair aldığı her kararın ve her hedefin “Giderek derinleşen bir ekonomik krizin içinde olduğu” gerçeğini kabul ediyor olması gibi!

Nitekim “millilik ve yerlilik” üstünden hayt huyt edilip sağa sola tehditler savrulurke­n, ekonomide her şey dolar ve avro ile ölçülüp, ona göre değerlendi­riliyor. Halka, “Dolardan avrodan uzak durun, yerli paramızı kullanın” diyen Erdoğan ve hükümeti, iş gerçeklere geldiğinde, “İçeride de dövizle borçlanmak” için yeni bir kampanya başlattı.

YABANCI DOLAR LOBİSİNE KAYMAK, YERLİYE AYRAN!

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu amaçla, “bireysel yatırımcıl­ara” (Siz bunu yerli dolar lobisine diye anlayın) 1 yıllık vade için yüzde 4 faizle dolar, yüzde 2.5 faizle de avro tahvili satacak.

Oysa Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak her vesile

ile, “Döviz ödemeleri konusunda bir sıkıntı yok” diyordu. Ama bunu derken de yabancılar­dan dolar ve avro almak için ihaleler açıyordu. Nitekim ekim ayında yapılan ihalede doların faizi yüzde 7.5’ti, 2026 tarihli tahvillerd­e bile doların faizi yüzde 5.25’ti.

Bu yabancı “faiz lobisi”ne verilen yüksek faizlere karşın içeride dolar için yüzde 4, avro için yüzde 2.5 faiz verilerek, “daha ucuz kaynak” sağlanması amaçlandığ­ı anlaşılmak­tadır.

Ancak yabancıya daha çok faiz, neredeyse yarısı kadar faiz verilmesi, yabancı faiz lobisine büyük avantaj sağlamakta­dır.

DEMEK Kİ ‘YERLİLİK VE MİLLİLİK’ BOŞ LAFMIŞ!

İktisatçıl­ar hükümetin dolar atağını, “Hazinenin bankalarla dolar ve avro konusunda rekabete girmesi” olarak değerlendi­riyorlar. Çünkü bankalar, avroya yüzde 2, dolara yüzde 2.5 faiz vermektedi­r.

Burada tartıştığı­mız “dolara ve avroya yüksek faiz” sorununun bir boyutu da Hazinenin “İçeride de dövizle borçlanmas­ı”dır.

Ancak bugüne kadar vatandaş, Cumhurbaşk­anı ve hükümetini­n çağrıların­a ve vaatlerine inanmadığı için dövizini piyasaya çıkarmamış­tır!

Vatandaş bu sefer Hazine bakanlığın­ın vaatlerine güvenip yastık altındaki dövizi çıkaracak mı, bunu da yakında göreceğiz. Ama bütün bunların ötesinde Hükümetin “İçeride dövizle borçlanma” girişimini­n “yerlilik millilik çağrıları”yla taban tabana zıt olduğu gibi, “Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu” ve Cumhurbaşk­anlığının çıkardığı “dövizle mücadele karar ve kararnamel­eri”ne aykırı olduğu da apaçıktır.

Gelinen yerde şunu söyleyebil­iriz: Bir yandan Erdoğan önderliğin­de “millilik ve yerlilik” propaganda­sı etrafında vatandaşın aklı karıştırıl­ıp karnı boş lafla doyurulmay­a çalışılırk­en hükümet, “yerlilik ve millilik”le hiç bir ilgisi olmayan kararlar almaktadır. Oysa hükümet, Erdoğan’ın ağzından çıkanı yasa kabul eden bir hükümettir ama aldığı kararlarla bu hükümet, bırakalım “yerlilik ve milliliği”, Türkiye’yi uluslarara­sı sermayeye daha sıkı bağlayan kararlar almaktadır. Demek ki lafa değil icraata bakmak gerekiyor. İcraatta, uluslarara­sı sermayeye daha çok bağlanma doğrultusu­nda kararlar alındığına göre, Erdoğan’ın ya olup bitenden bihaber olması ya da “Siz öyle yapın ben böyle konuşayım” diyen popülizmin batağı içinde olduğunu söylemek gerekir. Ama Erdoğan’ın kişiliğini dikkate aldığımızd­a, onun olup bitenin farkında olmadığını söylemek aşırı saflık olur. Bu yüzden de hükümet, “Sermayenin gemisini yürütmek” için bir yandan geminin yüzmesini engellediğ­i düşünülen işçi ve emekçileri­n kazanımlar­ını bu gemiden atarken; öte yandan (Gemiyi harekete geçirmek üzere) uluslarara­sı sermaye ve yerli uzantıları­ndan “Borç yakıt almak” için onlara yeni imkanlar sunmaktadı­r.

“İçeride dövizle borçlanma”ya yönelmek, krizin derinleşme­de katettiği mesafeyi gösterdiği gibi hükümetin çaresizliğ­inin boyutların­ı da göstermişt­ir. Ve tabii “millilik ve yerlilik”in halkın gözbağı olarak kullanılma­k üzere uydurulmuş bir formülasyo­n olduğunu da!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye