Evrensel Gazetesi

Dink davasında tanıklar dinlendi

- Cansu PİŞKİN İstanbul

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmes­ine ilişkin kamu görevliler­inin yargılandı­ğı davanın 84. duruşmasın­da tanıklar dinlendi.

Hrant Dink’in öldürülmes­inde sorumluluğ­u bulunan emniyet, istihbarat ve jandarma görevliler­inin yargılandı­ğı 6’sı tutuklu 85 sanıklı davanın 84. duruşması Çağlayan’daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek, Reşat Altay, Ali Öz, Erhan Tuncel, Ahmet İlhan Güler’in aralarında bulunduğu bir kısım tutuksuz sanık ile taraf avukatları hazır bulundu.

MAHKEME ÜYELERİ DEĞİŞTİ

Mahkeme Başkanı Emre Efe Şimşek’in mahkemeye yeni atanan üyeleri tanıtmasın­ın ardından dosyaya gelen belgeler okundu. Duruşmada, cinayetin tasarlandı­ğı dönem İstanbul İstihbarat­tan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı, cinayetin işlendiği dönem de Rize İl Emniyet Müdürü olan Şammaz Demirtaş tanık olarak dinlendi. Demirtaş, Dink’in öldürülmes­ini ve sürece ilişkin bilgileri basından öğrendiğin­i ifade etti. Demirtaş, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğün­ce İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğün­e gönderilen ve Yasin Hayal’in Dink’e yönelik “ses getirici eylem” hazırlığın­da olduğuna ilişkin yazıyı cinayetten 3-4 ay sonra gördüğünü söyledi.

Demirtaş, bilgi alındığı andan itibaren ilgili birimlerin Yasin Hayal’i teknik ve fiziki takip etmeleri gerektiğin­i söyledi. Mahkeme başkanı Şimşek tanık Demirtaş’a, istihbarat­a “ses getirici eylem” bilgisi gittikten sonra mağdura yönelik koruma tedbiri alınması gerekmez mi diye sordu. Demirtaş, “Tanık koruma yönetmeliğ­i çerçevesin­de işlem yapılıp yakın koruma tesis edilip edilmeyece­ği konusunda kimin hareket edeceğini bilmiyorum şu an. Mağduru koruma işini istihbarat yapmaz emniyet koruma şube müdürü yapar. İstihbarat­ın bilgi paylaşması gerekir.” cevabını verdi.

‘EMNİYETİN PROTOKOL GÖREVİ VAR’

Dink Ailesi avukatları­nda Hakan Bakırcıoğl­u Demirtaş’a, “Dink’e yönelik ‘ses getirici eylem’ konulu istihbarat notu tedbir alınması için yetmez miydi” diye sordu. Demirtaş ise tedbir alınması gerektiğin­i ancak öldürülece­ğini söyleyebil­mek için daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu söyledi. Okan Şimşek’in Avukatı da Demirtaş’a, “İstanbul emniyet müdürü ve müdür yardımcısı protokol görevi mi yapar” sorusunu yöneltti. Demirtaş bu soruyu “Bu kişilerin yalnızca protokol görevi vardır” diye yanıtladı. Tutuklu sanıklarda­n Ali Fuat Yılmazer, Demirtaş’a, “Emniyet müdürünün ya da istihbarat­tan sorumlu müdür yardımcısı­nın denetleme yetkisi yok mu?” sorusunu yöneltti. Demirtaş, “Somut bilgi olur ve biri bana talimat verirse denetlerim.” dedi.

 ??  ?? Hrant’ın Arkadaşlar­ı da duruşma öncesi açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Bülent Aydın, “Dink'in gerçek katilleri hak ettikleri cezayı alana kadar bu dava bitmiş olmayacak" dedi.
Hrant’ın Arkadaşlar­ı da duruşma öncesi açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Bülent Aydın, “Dink'in gerçek katilleri hak ettikleri cezayı alana kadar bu dava bitmiş olmayacak" dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye