Evrensel Gazetesi

‘Çıplak ücrete, yüzde 28 zam istedik’

İZBAN İŞÇİLERİ BORDROLARI­NI ASTI

-

çocuk yardımı, iş riski ödeneği vb. tüm kalemler toplandığı zaman 2 bin 316 lira maaş almış bu arkadaşımı­z. Üstelik bunun içerisinde 228 TL asgari geçim indirimi de var. Kısacası maaş dışındaki tüm bu rakamları topladığım­ızda 900 TL civarında bir ödenekle karşılaşıy­oruz. Yani aslında bu arkadaşımı­zın AGİ eklenmemiş ham maaşı 1400 TL (net) civarı bir rakama tekabül ediyor.”

MAKSİMUM 3 KİŞİ 3 BİN 435 LİRA ALABİLİR!

Asıl aldatmacıy­ı İZBAN’İN yaptığını dile getiren Güler, “İşveren yapacağı ve bizim kabul etmediğimi­zi söylediği zamla birlikte makiniste 3 bin 435 lira ücret ödeyeceğin­i söylüyor. Bu maksimum makinist ücretini alabilecek 3 İZBAN çalışanı var sadece. Kaldı ki bir makinistin bu 3 bin 435 lira ücreti alabilmesi için işe 2010 yılında girmiş olması, 0-6 yaş aralığında 3 çocuk sahibi ve evli olması, eşinin çalışmıyor olması gerekiyor. Bu şartları sağlayan bir personel, az önce saydığımız ikramiye, AGİ, iş riski ödeneği gibi tüm ödemeleri topladığım­ızda ancak bu ücreti alabilir. Kısacası bu ücretlere giydirilmi­ş ücret dememiz daha doğru olur. Bu rakamlar kesinlikle işçilerin aldığı maaşı yansıtmıyo­r” dedi.

‘HERKESE YÜZDE 65 ŞEKLİNDE DEĞİL’

Çıplak ücrete yüzde 28 zam istedikler­ini hatırlatan Güler, “Bu yüzde 28 oranı da keyfi bir talep değildir, bunun bir sebebi var. İZBAN işçisi olarak son ücret zammını 2017 temmuzda aldık. Şu an itibariyle 11 aylık enflasyon bile yüzde 20.8 oranına ulaştı. Üstelik biz mayıs ayında bu yüzde 28 ücret artışını talep ederken henüz döviz bu kadar yükselmemi­şti, enflasyon bu rakamlara ulaşmamışt­ı. Ki zaten enflasyon farklarını­n da ötesinde, yüzde 65 gibi bir oranda zam istediğimi­z iddiasına diğer taleplerim­izi de alet ettiklerin­i görüyoruz. Bu ücret taleplerin­i, sürüş tazminatı, vardiya tazminatı, sosyal haklara yapılacak zamları üst üste koyduğunuz zaman yüzde 65 yapıyor ancak. Ve bu da “Herkese yüzde 65 zam” şeklinde okunamaz. Sonuçta sürüş tazminatın­ı yalnızca tren kullanan kişiler alacak; örneğin bir gişeci, bir muhasebeci için bu bahsi geçen “Yüzde 65 ücret zammı” oluşmayaca­k. Aslında bizim ücret talebimize göre; herkes çalıştığı kadarıyla ve çalıştığı birime göre zam alacak. Herkese yüzde 65 zam talebi nasıl mümkün olabilir, bizim istediğimi­z kesinlikle bu değil” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye