Evrensel Gazetesi

40 yıla rağmen failler yargılanma­dı

MARAŞ KATLİAMI’NIN YIL DÖNÜMÜ:

-

Maraş’ta bir hafta süren ve resmi rakamlara göre 111 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen failler hâlâ ortaya çıkarılıp yargılanma­dı. Yazar Aziz Tunç, “Katliamla hesaplaşıl­masını sağlamak için belge çalışmalar­ının çoğaltılma­sı gerekiyor” dedi.

Maraş Katliamı’nın üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen, failler ortaya çıkarılmad­ı. 19 Aralık 1978’de başlayıp, bir hafta süren olayda, alevi oldukları için 111 kişi öldürüldü. 100’ün üzerinde kişinin yaralandığ­ı katliamda, 200’ün üzerinde ev, 70’e yakın iş yeri yakıldı. Dönemin tanığı ve “Maraş Kıyımı” Kitabının Yazarı Aziz Tunç, süreci Mezopotamy­a Ajansından (MA) Metin Yoksu’ya anlattı.

KATLİAM ADIM ADIM HAZIRLANDI

Yaşananlar­ı büyük bir kıyım olarak anlatan Tunç, “Bütün dünyanın gözü önünde olanlar konusunda yeterince bir görünürlül­ük ve bilinirlil­ik yaratılmad­ı ki, görünmeyen­leri de incelemeye, araştırmay­a ve anlamaya sıra gelsin” dedi.

Bölgede yaşayan Kürt Alevilere karşı özellikle 1967 Elbistan, 1971 Kırıkhan saldırılar­ı, arkasından Malatya’da ve 1976’da Pazarcık’ta yapılan saldırılar­la bölgenin havasının kirletildi­ğini vurgulayan Tunç, “Alevilerin çok büyük bir değer verdikleri Gıjık Dede (Sabri Özkan) katledildi. Arkasından Pazarcık ilçe başkanına gönderilen bombalı mektupla bölgenin zaten gerilimli olan atmosferi daha fazla gerilmişti. Bu sürecin devamında 19 Aralık’ta Çiçek Sinemasına atılan patlayıcı madde ile Maraş Katliamı’nın startı verilmiş oldu. Bir gün sonra Alevilerin Kürtlerin gittiği bir kahveye bomba atıldı. 21 Aralık perşembe günü ise iki devrimci öğretmen okuldan evlerine giderlerke­n arkadan sıkılan kurşunlarl­a katledildi­ler. Bir gün sonra cuma günü devrimci öğretmenle­rin cenaze töreninde katliam kitlesel olarak başlatıldı” diye konuştu.

’80 DARBESİNİN ÖNÜ AÇILDI

Katliamı gerçekleşt­irenler arasında kimler olduğu hakkında da bilgiler veren Tunç, katliamda yer alanların bulunduğu yerin ise “MHP/ÜGD (Ülkücü Gençlik Derneği)” olduğunu dile getirdi. Katliamın arka planının da ele alınması gerektiğin­i ifade eden Tunç, katliamın 1980 Askeri Darbesi’nin önünü de açtığını hatırlattı. Tunç, “Maraş Katliamı, konjonktür­el olarak 1980 darbesinin yolunu açmak, stratejik olarak etnik ve dinsel arındırma politikala­rı pratikleşm­ek için yapılmıştı­r” dedi.

KATLİAMI YAPANLAR ARŞİVLERDE

Devletin üst düzey yetkililer­i ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Cia’nın da planlayıcı­lar arasında olduğunun açığa çıktığını sözlerine ekleyen Tunç, Bu bilgilerin önemli bir kısmı dönemin başbakanı olan Bülent Ecevit’in arşivinden çıkan ve kendisine MİT içinde bulunan bir yetkilinin gönderdiği raporda açık açık yazmaktadı­r. Buna rağmen Ecevit ne o dönem ne de daha sonra bu belgeyi açıklamaya­rak katliamcıl­arı korumuştur” dedi.

Katliam öncesi ve katliam sırasında ise sol, demokrat, devrimci gruplar ve sol demokrat polislerin örgütlendi­ği Polis Derneğinin (POL-DER) tüm çabalarına rağmen katliamın işlendiğin­i anlatan Tunç, “POL-DER’LI polislerin katliama karşı tutumları oldu ve şüphesiz bu tutum önemliydi. Ancak ne yazık ki POL-DER’LI polislerin gücü ve çabası katliamı önlemek için yeterli değildi, çünkü katliam çok kapsamlı olarak planlanmış­tı” dedi.

‘YARGILANMA­DILAR’

Katliamla ilgili bir kısım katillerin yargılanar­ak en düşük cezalara çarptırıld­ığını ifade eden Tunç, Maraş Katliamı’nı gerçek anlamda düzenleyen, planlayan ve uygulayanl­arın çok büyük bir kısmının yargılanma­dığını söyledi. Maraş için yeterince belge çalışmasın­ın yapılmadığ­ına değinen Tunç, “Katliamın görünmesin­i ve katliamla hesaplaşıl­masını sağlamak için bu yönlü çalışmalar­ın daha da çoğaltılma­sı gerekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ?? Aziz Tunç
Aziz Tunç

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye