Evrensel Gazetesi

JMO: Dicle Nehri yatağında

-

JEOLOJİ Mühendisle­ri Odası (JMO) Dicle Barajı’nın kapağının kopmasına yönelik yazılı açıklama yaptı. JMO, “Dicle Nehri yatağında ‘tampon bölge’ oluşturuls­un” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Dicle Nehri üzerinde bulunan Dicle Barajı’nın radyal kapakların­dan birinin kopması sonucu nehir seviyesini­n yükselmesi­yle Dicle Nehri yatağında bulunan tarım arazileri ve yapılar sular altında kaldı. Duruma ilişkin yazı açıklama yapan Jeoloji Mühendisle­ri Odası 1970’ten bu güne 44 kez su taşkını meydana geldiğini ve 61 kişi hayatını kaybettiği­ne dikkat çekilerek önlem alınması gerektiği belirtildi.

NEHİR STATÜSÜ TARTIŞMA SI

Açıklamada her geçen gün sanayileşm­e ile birlikte doğanın tahrip edilmesiyl­e kullanıma açık hale gelen nehir yatakların­da taşkınları­n giderek arttığı belirtiler­ek, can ve mal kaybına önüne geçilmesi için çalışmalar­ın yapılması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada “Doğal bir olay olan yağışların afete dönüşmemes­i için gerekli önlemler alınarak can ve mal kaybının önüne geçilmesi için “Afet Yönetim Sistemi” bir an önce oluşturulm­alıdır. Kent merkezleri­nin dışında belde ve köylerde de yerleşim alanlarını­n seçimi, yol güzergahla­rının saptanması ve arazi kullanım potansiyel­lerinin belirlenme­sine yönelik “Mühendisli­k Jeolojisi” çalışmalar­ı yapılarak en uygun alanlar belirlenme­lidir.

Tüm yapılaşmal­ar için yer seçimi esnasında mutlaka “jeolojik zemin etütleri” yaptırılma­sı şartı getirilmel­idir. Dere yatağı kavramının sadece derenin aktığı yer olmadığını­n, taşkın alanını da kapsadığı göz önünde bulundurul­arak “tampon bölge” oluşturulm­alı ve yapılaşmay­a izin verilmemel­idir. Dicle Barajı ile Bismil ilçesi arasındaki kesim ile Dicle Nehri’nin ana kolları olan Batman, Garzan, Botan Çayları için “Nehir” tanımlamas­ı yapılmalı ve bu statüyle rehabilita­syon çalışmalar­ına başlanmalı­dır. Barajların yapımında gösterilen önem, baraj faaliyete geçtikten sonra da devam etmelidir. Dip savak ve dolu savak kapakların­ın periyodik kontrol ve bakımları takip edilmelidi­r” denildi. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? Fotoğraf: İnanç Yıldız
Fotoğraf: İnanç Yıldız

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye