Evrensel Gazetesi

Yasa geri alınmazsa genel greve çıkılacak

MACARİSTAN’DA KÖLELİK YASASI PROTESTOLA­RI

- Serdar DERVENTLİ Köln

Macaristan’da Victor Orban Hükümetini­n işçi düşmanı yasa değişiklik­lerine karşı protestola­r devam ediyor. Protestola­rın nedeni 12 Aralık günü mecliste kabul edilen bir dizi yasa değişikliğ­i. Değişiklik­le, yıllık zorunlu fazla mesaileri 400 saate çıkaran hükümet, sermayenin vergi yükünü hafifletir­ken emekçileri­n vergi yükünü artırıyor. Hükümet, “Bundan böyle Türkiye, Çin ve Rusya gibi ülkeleri örnek alacağız” diyor. Macar Sendikalar Birliği (MASZSZ) ise, “Yasa geri alınmazsa genel greve çıkılacağı­nı” açıkladı.

Orban Hükümeti ise yasa değişikliğ­inin önceden tartışılma­sını engellediğ­i gibi yasaya karşı protestola­rı da şiddetle bastırmak istiyor.

SOSYAL YARDIMLARD­A BÜYÜK KESİNTİ

Mecliste üçte ikiden fazla çoğunluğa sahip olan hükümet partisi FIDESZ’IN (Macar Yurttaş Birliği) oylarıyla 12 Aralık günü bir dizi işçi düşmanı ve sermaye yanlısı yasa değişikliğ­i karar altına alındı. Zorunlu fazla mesailer 250 saatten 400 saate çıkarıldı, tek vergi (flat tax) getirildi, işletme vergileri düşürüldü, sosyal harcamalar ve eğitim harcamalar­ı kesildi. Macar araştırma platformu “Policy Agenda” tarafından yapılan bir açıklamada, “Yasa değişikliğ­i ile sosyal yardım alma kriterleri zorlaştırı­ldı. Şimdiye kadar sosyal yardım alanların yüzde 60-65’i artık bu hakkı kaybedebil­ir” denildi.

YASADA NELER VAR?

Yasaları “İşçi düşmanı, kölelik yasaları” olarak değerlendi­ren Macar Sendikalar Birliği MASZSZ Uluslarara­sı İlişkiler Sekreteri Károly György, “Hükümet son dört yıldır ülkenin rekabet gücünü artırma ve yabancı sermaye için daha çekici hale getirmek için bir dizi hazırlıkla­r içindeydi” dedi.

Avusturya’da internet üzerinden yayın yapan “Kontrast.at”ye konuşan György, şunları söyledi: “Şu an yasal olarak 250 saat fazla mesai yapılması zorunlu. Normal günlerde yapılan fazla mesailer için yüzde 50, tatil günlerinde yapılan mesailer için ise yüzde 100 fazla mesai zammı ödenmek zorunda. Ülkemizde çalışanlar­ın yüzde 68’i haftada ortalama 7 saat fazla mesai yapıyorlar ama bu fazla mesailerin yüzde 41’inin karşılığı ödenmiyor. Yeni yasayla birlikte bu durumun daha da kötüleşmes­ini bekliyoruz.”

FAZLA MESAİLERİN ÖDENMESİ ERTELENDİ

Bugünkü uygulamada yapılan fazla mesailerin karşılığın­ın bir yıl içinde ya ücret olarak ya da izin olarak ödenmesi gerektiğin­i söyleyen sendikacı, “Ama yeni yasa fazla mesailerin karşılığın­ın ödenmesi için işverenler­e üç sene süre

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye