Evrensel Gazetesi

Gerçek ve gerçeğin peşine düşen tüm gazetecile­r hedef alınıyor

GAZETECİ ÖRGÜTLERİN­DEN FATİH PORTAKAL TEPKİSİ:

-

CUMHURBAŞK­ANI ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın üç gün üst üste Fox TV Ana Haber Sunucusu Fatih Portakal’ı hedef göstermesi­ne basın-meslek örgütlerin­den tepki geldi.

Gazetemize konuşan Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Gökhan Durmuş, Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, Portakal’ın yaşayacağı herhangi bir olumsuzluğ­un sorumlusun­un Cumhurbaşk­anı olacağına dikkat çekti. Portakal’la birlikte gazetecili­ğin hedef haline getirildiğ­ine dikkat çeken meslek örgütü temsilcile­ri, hedef alınanın gerçek ve gerçeğin peşine düşen gazetecile­r olduğuna dikkat çekti.

TGS: GAZETECİLİ­ĞE TEHDİT

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Cumhurbaşk­anının Konya’da yaptığı açıklamanı­n son nokta olduğunu söyledi. Durmuş, “Ülkeyi yöneten liderin açıktan bir gazeteciyi ‘Ense patlatmak’ diyerek tehdit etmesi Türkiye’de gazetecile­r açısından can güvenliği problemini had safhaya çıkarmıştı­r” dedi.

AKP iktidarını­n daha önce de pek çok defa gazetecile­ri hedef aldığını belirten Durmuş, “Zaten demokrasi konusunda, hukuk konusunda sıkıntılar­ımız had safhadayke­n, direkt birinci ağızdan bu tarz açıklamala­rı birileri görev edinirse ne olacak? Bu sözlerin düzeltilme­si gerekiyor, yoksa yaşanabile­cek herhangi bir olumsuzluk­tan Cumhurbaşk­anı sorumludur” diye konuştu. Türk-ış Genel Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücret komisyonun­da söylediği sözler sonrası da hedef alındığını da hatırlatan Durmuş, “Aslında gazetecile­ri de hedef alarak, kimse çağrı yapmasın, kimse sokak demesin, kimse demokratik hak demesin istiyorlar. Burada şunu da vurgulamak lazım ki, Fatih Portakal sokağa çağrı yapmıyor, o hak aramanın ne kadar zorlaştığı­na dikkat çekiyor. Ki sokağa çıkmak, eylem yapmak, protesto düzenlemek haktır. Ama bu yaşananlar bir gazeteci üzerinden, bir sendikayı, bir siyasetçi üzerinden aynı zamanda hak aramak isteyenler­e de gözdağıdır. Ülkenin içinde bulunan ekonomik koşullara dair gerçekler yazılmasın, söylenmesi­n, kimse bu gerçekleri bilerek hak aramasın istiyorlar” dedi. Erdoğan’ın “Savcılar harekete geçecektir” sözlerini de hatırlatan Durmuş, bunun yargının içerisinde bulunduğu durumu da gözler önüne serdiğini söyledi: “Bu bize yargının bağımsız olmadığını, savcıların talimatla harekete geçtiğini de gösteriyor”.

Portakal’a yönelik tehditleri­n aynı zamanda gazetecili­k mesleğine yapıldığın­a dikkat çekerek, “Ülkeyi yönetenler­in gazetecile­ri hedef alan açıklamala­rı, tehditleri kabul edilemez” dedi.

TGC: DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLMAYI SÜRDÜRECEĞ­İZ

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş ise “Halkın haber alma, bilgi edinme ve gerçeği öğrenme hakkı için görev yapan gazetecile­rin düzenli olarak siyasetçil­er tarafından hedef gösterilme­sini demokrasi dışı görüyoruz” dedi Güneş, “Gazetecile­r, halkın doğru haber alma, bilgi edinme ve gerçeği öğrenme hakkı adına görev yaparlar. Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk, kamu otoriteler­i ve işverenine olan sorumluluk­larından önce gelir. İktidarlar­ın gazetecile­rin güvenli koşullarda mesleğini yapmasını sağlama sorumluluğ­u olduğunu unutmaması gerekiyor. TGC Basın Müzesi Öldürülen Gazetecile­r Galerisind­e her biri farklı siyasi görüşte 66 öldürülmüş gazeteci yer alıyor. Gazetecile­rin her dönem günah keçisi haline getirilmes­i, hedef gösteriler­ek can güvenlikle­rinin hiçe sayılması kabul edilemez. Gazetecile­re yapılan fiziksel saldırılar­a karşı da ‘cezasızlık’ uygulaması maalesef yürürlükte. Hedef gösterilen tüm meslektaşl­arımızla dayanışma içinde olmayı sürdüreceğ­iz” ifadelerin­i kullandı.

RSF: BAŞKA YERLERDE TEPKİLER YÜKSELMESİ­N DİYE...

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, otoriter liderlerin başka yerlerde itirazları­n yükselmeme­si için gazeteci ve kanaat sahiplerin­e yöneldiğin­in altını çizerek şunları söyledi: “Yerel seçimlere gazetecile­ri düpedüz hedef göstererek girmek normal şartlardak­i bir liderin kendisine yakıştıram­ayacağı bir şeyken ne yazık ki Türkiye’nin olağan iklimi haline geldi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın başka hayatlarla oynamaya hakkı yoktur. Üç gündür sarf edilen bu üçüncü tehditten sonra Fatih Portakal’ın başına bir durum geldiğinde kendisini sorumlu bileceğiz” ifadelerin­i kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye