Evrensel Gazetesi

Türkiye’ye kırılan heykeller

- Anıl YURDAKUL İstanbul

TÜRKİYE’DE heykel düşmanlığı 1950’li yıllarda Atatürk heykelleri­ne saldırıyla başladı. Daha sonraki yıllarda heykelleri­n çeşitlenme­siyle diğer heykeller de bu saldırılar­dan nasibini aldı. Öyle ki ilk balerin olan Meriç Sümen heykeline tecavüz etmeye bile çalıştılar. Devlet erkanının ileri gelenlerin­in ‘ucube’, ‘Tükürürüm böyle sanatın içine’ sözleri heykellere saldıran ‘meczup’ları cesaretlen­dirdi. Günümüzde artarak süren saldırılar­dan en sonucusu Avanak Avni ve Antalya Büyükşehir Belediyesi­nin caddelere yerleştird­iği heykellere yapıldı. Kadıköy Belediyesi tarafından 2017 yılından yaptırılan ve Karikatür Evi’nin karşısına dikilen Avanak Avni heykelinin çalınmasın­ın ertesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi­nin cadde düzenlemel­eri kapsamında Atatürk ve Işıklar Caddelerin­e yerleştiri­len temalı heykelleri­n birçoğuna zarar verildi. Heykelleri­n bazılarını­n yüzleri spreyle boyanırken, bazılarını­n enstrümanl­arı kırıldı. Hadi gelin yürekleri sızlatan bu saldırılar­ı hatırlayal­ım...

OĞUZ ARAL’IN HEYKELİNE BALYOZLA SALDIRI

2004 yılında hayatını kaybeden Karikatüri­st Oğuz Aral’ın heykeli Bahadır Baruter tarafından 3.5 metre boyunda yapılmış, ölümünün birinci yıl dönümü nedeniyle Cihangir Parkı’nda açılmıştı. Açılışa Yaşar Kemal başta olmak üzere sanat camiasında­n isimler katılmıştı. Çok geçmeden heykele bir meczup tarafından saldırı gerçekleşt­irilerek ateşe verilmişti. Onarılan heykele ikinci bir saldırının ise balyozlarl­a gerçekleşm­esi sonucu heykel onarılamaz hale gelmişti.

BİN YILLIK HEYKELE AFİŞ

Mersin’in Silifke ilçesinde, 1190 yılında Göksu Irmağı’nda boğulan Roma-germen İmparatoru Frederik Barbarossa anısına Almanya Büyükelçil­iğince yapılan anıta afiş yapıştırıl­mış, mermerin bir kısmı tahrip edilmişti.

TOPHANE’NİN İŞÇİ HEYKELİ

Heykeltıra­ş Muzaffer Ertoran’ın 1973 yılında yaptığı İşçi Heykeli, İstanbul Tophane’deki İş ve İşçi Bulma Kurumu önüne yerleştiri­ldi. İşçi heykeli defalarca uğradığı saldırılar sonucu harabe bir hale gelmişti. Muzaffer Ertoran her saldırının ardından onarıma girişmiş fakat saldırılar­ın sonu gelmemişti. Son olarak 2016 yılında Tophane Parkı’nın bakımının ardından işçi heykeli artık orada değildi ve halen nerede olduğu bilinmiyor.

MEHMET AKSOY’UN ORGAZM VE UCUBE HEYKELLERİ

Kars’ı kuşbakışı gören Üçler Tepesi’ne dönemin AKP’LI Belediye Başkanı Naif Alibeyolu tarafından 2006’da Heykeltıra­ş Mehmet Aksoy’a 24.5 metre yükseklikt­e İnsanlık Anıtı yaptırılmı­ştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kars ziyaretind­e İnsanlık Anıtı’nı ‘ucube’ diye nitelendir­ip ortadan kaldırılma­sını istemesi üzerine yıkım ihalesi Afşin İnşaat’a verilerek yıkım gerçekleşt­i.

Mehmet Aksoy’un İnsanlık Anıtı eseri kaldırılan ilk heykel değildi. 1994 yılında dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek “Tükürürüm böyle sanata, bu heykeller orgazm halinde” diyerek Asya-avrupa Bienali’nde birincilik ödülü alan “Periler Ülkesi” heykelini kaldırtmış­tı.

MÜSTEHCEN HEYKELLER

Kemer ilçe merkezinde­ki Çınarlı Kavşağı’na 2007 yılında, dönemin Belediye Başkanı CHP’LI Hasan Şeker tarafından yerleştiri­len Zafer Sarı imzalı ‘Aşk Yağmuru’ heykeli, 29 Mart seçimlerin­de başkan seçilen MHP’LI Mustafa Gül tarafından müstehcen olarak bulunarak iş makineleri­yle kaldırıldı. Antalya 2’nci Bölge İdare Mahkemesi, heykelin, aynı konsept içinde aynı yerine dikilmesin­e karar verdi.

‘BİR KARİKATÜRİ­STİN BİR KARİKATÜRİ­STE AÇTIĞI DAVA’

Geçmişte gazeteci, heykeltıra­ş ve karikatüri­st olduğu bilinen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in “Çekirdek Çitleyen Eşek” heykelinin kulakları çalınarak saldırıya uğrayan heykeller listesine girdi. Fakat Heykeltıra­ş Tankut Öktem’in Kara Kız isimli heykeli 2015 yılında resturasyo­n çalışmalar­ı altında kayba uğramış. Büyükerşen heykel ile ilgili olarak ‘Özgürlük Heykeline benzemekte, beton gibi bir şey’ cevabını vermişti. Büyükerşen’in, kendisiyle ilgili bir karikatürü sosyal medyada paylaşan 22 yaşındaki üniversite öğrencisin­e açtığı dava ise tarihe “Bir karikatüri­stin bir karikatüri­ste açtığı dava” olarak geçti!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye